Opening van SELF. collective: Leeuwarden is een creatieve broedplaats rijker

Yes! Het is bijna zo ver: op elf januari opent SELF. collective haar deuren en daarmee is Leeuwarden een pareltje rijker. De nieuwe ontmoetingsplek is voor start-up kunstenaars en creatievelingen om samen kunst te tonen, te delen en te maken.

De 22-jarige Céline Wierda is oprichtster van het collectief. “Ik miste in Leeuwarden een laagdrempelige plek waar jonge kunstenaars ideeën uitwisselen en waar ze hun werk tentoonstellen”, legt ze uit. Leeuwarden zit vol met creatieve breinen en mooie makers, dus een plek speciaal voor hen is zeker nodig.

En die plek is er nu. Céline vindt het belangrijk dat SELF. collective toegankelijk en laagdrempelig is. “Beginnende kunstenaars kunnen bij SELF. een atelierruimte huren. Op deze manier kunnen ze ook in contact komen met andere kunstenaars. Het is een broedplaats waar ideeën en samenwerkingen ontstaan.”

Een hele avond kunst en pizza

In het pand van SELF, op de Archimedesweg 20, treft Céline de nodige voorbereidingen voor de opening. Tijdens de expositie is werk te zien van negen kunstenaars, er zijn installaties en acts en er speelt een theatervoorstelling van Illustere Figuren. Ook tof: de meiden van Lammasker gaan bezoekers blind natekenen. Nog een reden om te komen: er zullen pizza’s worden gemaakt door Houtovenpizza. Need i say more? Kunst + pizza = een gouden combi.

Atelierruimtes

Vorig jaar maakte Céline haar eigen voorstelling en expositie Lichamen. Ze combineerde belangrijke, actuele thema’s met verschillende kunstdisciplines: dans, beeldende kunst en toneel. Dit werd goed ontvangen en mede daardoor ontstond het idee voor een collectief. “Ik merk dat we vast zitten in onze eigen discipline. Wat gebeurt er als je kunstenaars met verschillende expertises in een ruimte plaatst? Met het collectief hoop ik dat kunstenaars buiten hun eigen discipline treden. Door hen atelierruimte aan te bieden kunnen verrassende crossovers en samenwerkingen ontstaan.”

Grootse plannen

Terwijl we nog een week moeten wachten op de opening, zijn er nu al veel ideeën en plannen voor in de toekomst. Er gaan exposities plaatsvinden met een vaste groep makers én in de zomer wordt er een festival georganiseerd. Ook stapt SELF. in het vliegtuig naar Kroatië om samen te werken met het toffe Ierse collectief Cork Community Art Link. Heel veel om naar uit te kijken, dus!

Je kunt je trouwens, via de Facebookpagina, opgeven als vrijwilliger tijdens de opening. Zeker doen, want je maakt heel de dag mee en je ontmoet leuke mensen. Tot elf januari om 19:00 uur!

Geschreven door Floor Wip – artwork van opening poster/banner door: MXE design – foto’s: Alex Wening