Opeens was daar Mauk’s Coffee op het Wilhelminaplein

Mauk's Coffee voor je koffie

Onder de categorie ‘Huh, sinds wanneer zit dit hier dan?’, is er op het Wilhelminaplein plotseling een nieuwe koffietoko. Bij Mauk’s Coffee haal je de snelle koffie voor onderweg.

Naast de fietsenstalling staan er sinds vrijdag twee deuren wijd open. Erachter huist een kleine ruimte met een kleine toonbank, een opvallende rode koffiemachine en een stuk of wat tekeningen van Escher.

“Mauk’s Coffee”, staat erboven en het is de nieuwste Leeuwarder aanwinst voor caffeinejunks. Dit is de zaak van Remí, die na omzwervingen over de hele wereld in zijn eigen hometown bakkies pleur verkoopt.

‘Wat deze stad volgens mij nog miste, is een klein barretje waar je heel snel, hele goede koffie te haalt,’ zegt hij. ‘Je komt hier echt voor je coffee to go en als je wilt wat Friese zoetigheid.’

Escher + Koffie = Remí

Mauk's coffee van Remi

Remí doet even een dansje

Maar waarom heet het plekje dan niet Remí’s Coffee? ‘Mauk was de roepnaam van Escher,’ legt hij de naam van zijn espressobar uit. ‘Maurist Cornelius was z’n voornaam. Mauk, dus.’

Net als de grote kunstenaar zelf, groeide Esscher op in de Grote Kerkstraat. ‘Ik ben altijd al gefascineerd geweest door zijn tekeningen,’ zegt Remí enthousiast.

Nu combineert hij zijn interesse in de Liwwadder krabbelaar met zijn eigen grote passie. Want koffie speelt al jaren een grote rol in het leven van de globetrotter.

Coffee around the world

Mauk's Coffee is open

Hiero dus, bij dat ronde ding op het Wilhelminaplein

Hij tapte de beste koffie als barista in dikke sterrenhotels in Londen en Buenos Aires en plukte het bruine goud op Java en in Marokko. Dan ben je zo close met de oorsprong als je kunt zijn.

Nu kunnen we hier in de stad dus genieten van zijn kunsten als koffiebrouwer. Uiteindelijk wil de man naar Los Angeles. ‘Venice Beach,’ mijmert hij. ‘De lifestyle daar, volgens mij ligt het me wel.’

‘Maar dit jaar wilde ik echt niet missen,’ doelt hij op het LF2018-feestje in de stad. Gelukkig maar. Dan hoeven we zijn koffie ook niet te missen, die je trouwens voor een schamele twee euries kan scoren.

Check ‘Mauk’s Coffee hier op Facebook, of ga lekker oldschool naar de website.

Ga het gesprek aan ( comments)