Op zoek naar dokter Watson aan de Eewal

Wieis dr watson

Halverwege oktober zal Dr. Watson de deuren van zijn praktijk in de binnenstad openen. Lekker, zul je denken, ik heb al een huisarts. Maar dit is niet zomaar een dokter.

Op de Facebookpagina van de dokter staat een plaatje van een muur en een fraaie bank. Meer info is er eigenlijk niet. Dergelijk mysterie en geheimzinnigheid, daar willen we meer van weten.

Gelouterde stadsdetectives die wij onszelf toch wel vinden, starten we dan ook met een grootschalig onderzoek naar de oorsprong en praktijken van deze Dr. Watson.

Kosten en moeiten worden gespaard en welgeteld één Facebookberichtje later hebben we contact met een van de twee assistenten van de dokter, de heer Schoot. “We zijn nog niet open,” zegt hij, “al mag u wel vast op het bezoekuur komen.”

Meer dan een dokterspraktijk

drank bij watson

Ons onderzoek is zodoende amper een dag oud en we zitten al in de wachtkamer aan de Eewal. Daar kan Scotland Yard nog een puntje aan zuigen, dachten we. Lekker gewerkt.

Het gewelfde dak van de praktijk is oud, net als de afbrokkelende muren en op fraaie meubelen rust een geel schemerlicht. Verder is het nog een typische verbouwing, met hier en daar een stuk gereedschap.

Op een van de meubelen tegenover ons zit meneer Schoot. “En wat kan ik vandaag voor u doen,” vraagt hij. Nu ja, we willen dus weten wie Dr. Watson is.

Dr. Watson is een bijzondere man

“Meneer Watson,” zo begint de doktersassisten, “is een tikkeltje vreemd. Als student is hij de hele wereld over geweest, zag veel bijzondere dingen en stak zijn neus in allerhande zaken waar hij misschien niet helemaal hoorde.”

Een of andere malle avonturier met een voorliefde voor het occulte, leren we zo. Sorry, maar qua huisarts prefereren wij toch iets meer degelijkheid. “Dr. Watson is wel iets meer dan de eerste de beste keuken-tuin-en-huisarts,” antwoord Schoot.

“Kijk maar naar de openingstijden,” zegt hij en wijst naar de muur. Op een bordje staat dat Dr. Watson zijn bezoekuren heeft op donderdag, vrijdag en zaterdag, van acht uur in de avond tot drie uur middernacht.

Dat je buiten het reguliere 9-tot-5 je praktijk open hebt is tot daar aan toe, maar deze nachtelijke uren slaan alles. Maar goed, nachtdieren hebben ook zorg nodig. Zo is het ook weer.

“Vooral patiënten met een voorliefde voor de jaren twintig van de vorige eeuw, gaan het hier prima naar hun zin hebben, ” laat de assistent weten.

Makkelijk praten

Dr Watson

Met ons getrainde adelaarsoog kijken we nog maar eens de ruimte door voor aanwijzingen over deze man. Hier en daar staat een fles drank, overal liggen glazen en in hoek staat zelfs een tap.

Dr. Watson, zo vermoeden wij dan ook, is een alcoholist. Kan niet missen. Nog één keer vragen we waar die hele vent nou helemaal is.

“Waarschijnlijk bezig met een van zijn onderzoeken,” zegt Schoot, “maar zeker weet ik het ook niet. Over een paar weken zou hij wel klaar moeten zijn om u hoogstpersoonlijk te ontvangen.”

We weten niet of we dat zien zitten. “Dr. Watson,” ze stelt de assistent ons gerust, “is een dokter die echt voor zijn patiënten zorgt. Als u hier over een aantal weken komt, kunt u zelf genieten van zijn gastheerschap.”

Die assistent heeft makkelijk praten. De flessen sterke drank, barkrukken in overvloed en de nachtelijke openingstijden, qua huisarts weten wij het hier nog zo net niet met Dr. Watson. Misschien moet ‘ie het eens proberen als barman.

Meer info over Dr. Watson vind je hier.

Ga het gesprek aan ( comments)