Op Psy Fi is iedereen mooi

dansen op het strand van psy fi

Dus ja, Psy Fi. Festival op de Groene Ster. Nieuwsgierig als we zijn naar waar al die hippies in de binnenstad vandaan komen, zijn we er een paar achterna gelopen.

De beschaafde wereld verandert van vorm zodra je het parkeerterrein van De Groene Ster op loopt. Daar begint Psy Fi al ver voor het festivalterrein en dringt het door dat dit meer is dan een evenement van een paar dagen.

Wild uitgedoste mensen kuieren rustig door een wirwar van tenten, busjes en halve kampementen. Dit is een reizend circus, een honingraat met haar bijen, of een nomadische beweging die peace, love en snoeiharde muziek met zich mee brengt.

Tuurlijk is er drugs op Psy Fi

drugs op psy fi

Midden op de geïmproviseerde camping staat een standje waar je drugs kunt halen alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Misschien is het dat ook wel. Tussen dit volk ben je opeens niet meer zo zeker van de dingen en kan het zo zijn dat je per ongeluk een zakje gedroogde truffels koopt en die al lopend naar binnen werkt alsof het borrelnootjes zijn.

En dan ben je dus amper het parkeerterrein over van wat ooit, lang geleden, een recreatiegebied was. Na een paar uren zo wat ronddwalen, loop je dan maar eens een keer door de hoofdingang en daar gaat de totale verwondering alleen maar verder.

Meer dan trance en dansen

leer maseren op psy fi

“Als je knijpt in de schouder, heb je geen last van je knie.”

De aankleding is fantastisch. Paarse en groene lichten schijnen willekeurig over en door de bomen, bizarre sculpturen staan her en der op het terrein en overal staan tipi’s waarin iets gebeurd. Massages, healings, moeilijk loensende sjamanen die zachtjes over grote schalen aaien en echt, nog veel meer.

Het gebied is enorm, overal is een twinkelend paadje, overal een scheef uitgedoste tent waar je chai kunt halen, vegan eten wordt traag door brede schotels geroerd en gigantische hompen vlees liggen op sissend gietijzer. Alles is er te krijgen.

Maar elke reiziger weet dat in ieder vreemd land waar je ooit zal komen, het de mensen zijn die de ervaring maken. En die ervaring, mijne dames en heren, is grandioos.

Lui van allerlei allooi

lekker dansen op psy fi leeuwarden

Zonder uitzondering is elke bezoeker hartelijk, warm en lief. Wapperende broeken, fantastische hoofddeksels en vreemde cirkels op mysterieuze gezichten maken van iedereen een tovenaar, kruidenbrouwer, feetje of boself.

En ze passen allemaal feilloos in hun omgeving, ongeacht hun afkomst. Amin bijvoorbeeld, werd geboren in Koeweit en vluchtte naar Syrië, totdat het daar ook niet meer veilig was. Nu woont hij in Dubai, is gek van trance en komt speciaal voor Psy Fi naar Leeuwarden.

Nico en Janick, uit Keulen zijn hier nu voor de derde keer. Al vijf dagen lopen ze er rond met hun bubbelkanon. Of ze dit zolang volhouden zonder drugs? “Elke dag een jointje en wat bier, meer niet.” zegt Janick. Ze zijn vooral fan van de silent disco. ’s Nachts zet je een koptelefoon op en kun je fijn door blijven feesten.

Israel, Portugal, Marokko, het is een uitdaging om bezoekers te vinden die uit hetzelfde land komen. Een soort memory, maar dan met mensen.

Hoela hoep for life

hoela hoepen alsof het niks is

Die hoela heeft geen last van de zwaartekracht

Voormalig nachtburgemeester Age is er ook. “Ze komen uit alle hoeken van de wereld,” vat hij de hele sfeer samen, “en tóch vormen ze samen één cultuur. Dat is mooi.”

Een cultuur waar alles kan en mag, waarin je drugs gebruikt om je geest te verruimen en je zo gek mag dansen als je zelf wilt. Geen wonder dat het zoveel bekijks trekt.  En blijkbaar kan iedereen hier trouwens ook heel goed hoela-hoepen.

Dit feest is gewoon hier

pagode op psy fi

Al banjerend van tipi naar van wierook vergeven sprookjesbos, dansend van de eindeloze jamsessie naar de ontiegelijk brute pagode die de mainstage vormt en vrolijk lurkend aan een ballonnetje, schiet er steeds één gedachte naar binnen.

Dit gebeurt gewoon in Leeuwarden, ónze stad. Een weekje lang bestaat meer dan tien procent van onze bevolking uit dansers en dromers in lange gewaden en met indianentooien op. Een bizarre en prettige gewaarwording.

Het is een volledig eigen maatschappij die we voor even tussen de onze welkom kunnen heten. Dat is fantastisch. Het is weer over, straks. Gelukkig hebben we de foto’s nog.

vuur op psy fi

Als de avond valt, is er vuur

Even de schemer aandoen, hoor.

Alles, alles wat je narcotische hartje begeert

De oppersjamaan in actie.

pagode op psy fi

Main stage is moooooooi

Nog eentje van de zonsondergang.

Wat mooi, allemaal.

Tuurlijk. Een man met drie hoofden.

Tafelkleed de Luxe boven je hoofd

Onder een grote paddestoel…

Overzichtje

Mainstage at night

Mannen met mutsen.

Loopt er gewoon een indiaan bij.

Liefde is overal

Roken is ook overal.

Tentjes, lichtjes en alles.

Jazekers, gewoon even een tooi op.

Het bos van avontuur

Hoelahoeperdiehoep!

Chillen tussen de lichtjes.

Ook in de nacht gebeurt er van alles.

Daar wordt je toch blij van?

Want een dag niet gedanst, is een dag niet op stap geweest.

De chai hier, man!

Hier stond het dus vol mee.

psy fi bubbels

Bubbels!

Nog meer lichtjes, nog meer bomen.

Lekker gaan, midden in de nacht.

Ga het gesprek aan ( comments)