Ook House Rent Leeuwarden bedondert de boel – vorder je knaken terug

House Rent Leeuwarden

“Dus je bedondert de boel?”, vragen we heel concreet aan David Kruize, eigenaar van House Rent Leeuwarden. “Ja”, antwoordt David na even nadenken. Hij verneukt willens en wetens studenten en anderen die via hem een huis huren.

Als je bij House Rent Leeuwarden een kamer of huisje huurt, krijg je een behoorlijke rekening gepresenteerd van een paar honderd euro. Onterecht in veel gevallen en tegen de wetgeving in. Om het te duiden, pakken we de uitspraak van de Hoge Raad in 2015 over bemiddelingskosten er ff bij. Zodra een makelaar een woning of kamer op zijn website of Facebookpagina plaatst, is hij volgens de wet aan het werk voor de verhuurder.

Hierom mag het niet

Alle werkzaamheden die de makelaar in dat geval verricht om het stulpje te verhuren. zijn dan in opdracht van de verhuurder. Dat impliceert dat er niks in rekening mag worden gebracht bij de verhuurder. Want dan zou de makelaar twee partijen dienen die van nature met elkaar in conflict staan, zoals de huurder versus verhuurder. Alsof een advocaat tegelijk de gedaagde en de eiser dient, kan n iet. Werkt belangenverstrengeling in de hand.

Makelaars mogen derhalve alleen een rekening bij huurders neerleggen als de huurder een expliciete zoekopdracht indient. Iets in de trant van: “Ik zoek een kamer in Leeuwarden, op loopafstand van het station, boven een kroeg en waar ik een cavia mag houden.” In dat geval gaat de makelaar echt aan het werk voor je om iets passend te vinden. Hij is dan niet aan het werk voor de verhuurder maar voor de huurder en die moet de kosten dan ook betalen.

Verkapte bemiddelingskosten

Maar zodra een makelaar een kamer of appartement aanbiedt op de website waar huurders op kunnen reageren, is er geen sprake van een zoekopdracht en werkt de makelaar expliciet voor de verhuurder. Alle kosten die dan worden gemaakt voor de totstandkoming van de huur zijn dan voor de verhuurder. Denk hierbij aan: contractkosten, administratiekosten, sleutelkosten, verhuurkosten of sleutelkosten. Volgens de Hoge Raad zijn dit allemaal verkapte en verboden bemiddelingskosten.

Met deze informatie in het achterhoofd keren we terug naar House Rent Leeuwarden. Op de Facebookpagina van de makelaar worden verschillende woningen aangeboden. Bij het gros van die advertentie staat dat huurders eenmalig 250 euro contractkosten moeten aftikken. Bij de meest recente aanbieding (op 23 januari) wordt een appartement aangeboden voor 696 euro per maand. Verder staan er geen extra kosten bij vermeld. Maar die zijn er wel.

Gelul van House Rent

Als we David bellen over de aanbieding en vertellen dat we interesse hebben in de woning, vertelt hij dat er wel 300 euro contractkosten overheen komen. Dat mag dus niet. Als we vervolgens vertellen dat we journalist zijn en werken aan een artikel over House Rent Leeuwarden begint David te hakkelen. “Ja, maar ik doe dit alleen als er een zoekopdracht is.” Dat is niet waar, want we reageren op een woning zonder zoekopdracht en toch moeten we dokken.

Na een paar minuten aan de telefoon komt het hoge woord eruit. “Het mag inderdaad niet. Maar ik doe het niet met de verkeerde intentie.” Met welke intentie dan wel? Euh euh euh…” Verbinding verbroken. Daarop nemen we nog een keer contact op. David belooft in het tweede gesprek dat hij zijn werkwijze gaat aanpassen en dat huurders die ten onrechte contractkosten hebben betaald, het bij hem kunnen verhalen. “Dat moet dan maar.”

En weer verbreekt hij halverwege het gesprek de verbinding. De lafaard. Waarschijnlijk om snel zijn websites en Facebookpagina op zwart te zetten, want die zijn ineens onvindbaar. Heel goed, kan hij in ieder geval voorlopig geen huurders verneuken. En belangrijker: heb je een paar honderd euro aan House Rent afgetikt terwijl je geen zoekopdracht bij het bedrijf hebt neergelegd, dan kun je het geld terugvorderen via deze voorbeeldbrief.

Verdere stappen

Mocht David daar niet op reageren, wat in de lijn van verwachting ligt, kun je naar de rechter stappen of de vordering neerleggen bij een gerechtsdeurwaarder. Omdat je volledig in je gelijk staat, zal de deurwaarder een aanmaning sturen met incassokosten voor House Rent. Wordt daar weer niet op gereageerd door David, dan stapt de deurwaarder voor je naar de rechter. Het handigste is wel om dit niet alleen te doen, maar bijvoorbeeld samen met een aantal andere gedupeerden.

Heb je ook slechte ervaringen met een verhuurder of makelaar, of heb je ook onterecht bemiddelingskosten betaald? Laat het ons weten en wij pakken het op.

Ga het gesprek aan ( comments)