Ondernemers Café de Bak en Eindeloos bundelen krachten

Café de BakHet duurt nog even, ook al kunnen ze bijna niet wachten: Café de Bak gaat verhuizen naar de nieuwe bieb, en er komt een nieuwe tent bij. Of een eetlokaal zoals zij het noemen. Leeuwarder ondernemers Hotze Bouma en Willem Schaafsma bundelen hun krachten vanaf volgend jaar om twee nieuwe ondernemingen neer te zetten.

Even een klein beetje achtergrondverhaal. Café de Bak bestaat inmiddels al een jaar of vijf in deze vorm. Hotze Bouma, namens Carex beheerder van de Blokhuispoort, heeft het er altijd naast zijn andere werkzaamheden bij gedaan. Want wist je wel dat Hotze heel veel gedaan heeft om de Blokhuispoort in zijn huidige vorm te krijgen?

“In 2008 ben ik benaderd door Carex om de Blokhuispoort te beheren, en er mee aan de slag gegaan. Er lag een plan, maar dat plan heb ik alleen in het begin gelezen, meegenomen in mijn achterhoofd, maar daarna nooit meer ingekeken. Ik ben aan de slag gegaan om van dit pand een interactieve, creatieve broedplaats te maken.”

Hij maakte werkweken van 70 uur per week, zeker toen Café de Bak er ook nog bij kwam. “Café de Bak nam ik over van de vorige eigenaar, die het vanwege gezondheidsredenen niet meer kon doen op dat moment. Het leek heel lang een tijdelijke oplossing, maar daar komt nu dan echt verandering in.”

Het ontstaan van de samenwerking tussen Hotze en Willem

Hotze leerde Willem Schaafsma zo’n anderhalf jaar geleden kennen. “Ik kwam regelmatig in de Bak, en het leek me erg leuk om een keer samen iets te doen,” vertelt Willem. Willem is eigenaar van Eindeloos, topchef in hart en nieren. Kijk, zelfs de Randstad is hem langzaam aan het ontdekken.

“Hotze en ik kletsen wat over de mogelijkheden, en nu hebben we al een tijdje op donderdagen en andere speciale gelegenheden een samenwerking.” Hotze vertelt: “Ik kan wel een beetje koken, maar ik kan natuurlijk bij lange na niet tippen aan de kunsten van Willem.”

Een droom van Willem

“De Blokhuispoort vind ik een prachtige plek om te zijn,” vertelt Willem. “Het inspireert mij altijd, de sfeer is fijn en het voelt echt een beetje als het kloppend hart van creatief Leeuwarden. Ik droomde wel eens dat ik ooit op deze plek ook wat zou kunnen beginnen. Dit deelde ik ook met Hotze, die dat ook wel zag zitten. Maar de tijd was er toen nog niet.”

Maar nu wel. Want een tijdje terug belde Hotze Willem op. “Willem: Het is zo ver.” Er was een akkoord, en Hotze en Willem konden aan de slag. Ook Johan de Jong, directeur gebouwenbeheer Carex, sloot aan.

De locatie van het eetlokaal.

“We noemen het een eetlokaal, omdat je niet alleen maar er kunt eten. Niet alleen maar koffie kunt drinken, maar van alles wat. Het is een flexibele ruimte, ongedwongen, waar je kunt genieten van een lekker bakje koffie in de zon langs het water, of juist genieten van een diner.

Want jongens, er komt een steiger aan de buitenkant, bij het water waar je dus wel heel fijn even kunt zitten volgende zomer.

“Alles gaat volgens dezelfde principes als Eindeloos. Dat houdt in: zoveel mogelijk lokale prodcuten. Je zal hier niet ineens een grote vrachtwagen van Hanos zien staan,” vertelt Willem. “En ik zal nog steeds ’s avonds aanwezig zijn in Eindeloos. Dat blijft mijn kindje.”

De verhuizing van Café de Bak

Café de Bak is net verbouwd. Het nieuws van de verhuizing naar de bieb is dan ook nog heel vers. “Ik was midden in de verbouwing toen ik te horen kreeg dat er een akkoord was met de bieb. Maar we hebben er nog wel zo’n anderhalf jaar plezier van, dat sowieso. En het moest ook wel echt opgeknapt worden,” vertelt Hotze.

“Café de Bak blijft verder hetzelfde principe. Lowbudget, laagdrempelig. Wat je van ons gewend bent, alleen dan op een andere locatie.

Finish

“Dit voelt wel echt als het eindproduct van de afgelopen jaren hier bij de Blokhuispoort.” Hotze glimlacht trots. “Als het klaar is straks, dan stop ik bij Carex en ga ik helemaal hiervoor. Dit is waar mijn hart nu ligt.”

Willem en Hotze zetten een mooi voorbeeld neer. Krachten bundelen als Leeuwarder ondernemers. Lokale producten gebruiken in plaats van grote bedrijven.

In februari 2017 moet het eetlokaal al klaar zijn. Dat is nog even wachten dus voordat we op de steiger kunnen zitten. En de bieb, dat is pas in 2018. Tot die tijd kan je nog gewoon je bakje koffie in het recent opgeknapte Café de Bak, oude locatie doen.

 

Ga het gesprek aan ( comments)