Olympisch vliegtuig doet ererondje om Leeuwarden

Vliegtuig Olympisch bonus

Vandaag vlogen de Nederlandse sporters terug van hun verblijf op de Olympische Spelen in Pyeongchang. Boven Leeuwarden deed het toestel samen met twee F16’s een rondje over Leeuwarden. 

Het was om een uur of vier dat je boven Leeuwarden, in een knoepertheldere lucht de vliegtuigen kon spotten. Was natuurlijk een stil eerbetoon aan de provincie om de stad heen. Want daar komen vrijwel alle medaillepakkers vandaan.

Dit nu al legendarische rondje was ook niet echt een rondje. Het is meer een ellips. Of, volgens de belangrijkste kwaliteitskrant van het noorden, een ijsbaan. Dat is tenminste wat zij er in zien. En toegegeven, op een ijsbaan doet de winnaar ook altijd een ererondje. Dat was dit ook.

Stoere vlucht

 

De F16’s vlogen niet de hele vlucht naast de dikke Boeing. Zodra het toestel met al dat edelmetaal het land in vloog, stegen de gevechtsvliegtuigen op vanaf hun basis in Leeuwarden, om de laatste kilometers te escorteren.

En dat zag er best wel tof uit. Na het rondje tufte de piloot rustig door naar Schiphol, waar de Olympische sporters na een paar weken Azië eindelijk weer Hollandse grond onder de voeten voelden.

De hele vette coverfoto is van Dirk Visser.