Nog even over de KFC, dierenleed en misstanden

De opening van de KFC doet heel wat stof opwaaien. Het bericht, waarin we de openingsdatum bekend maakten, heeft meer dan 1500 reacties opgeleverd. Goed voor een bereik van 118.000 mensen. Veel mensen houden van gefrituurde kip. Maar er is ook een keerzijde, en misschien hebben we daar te weinig oog voor gehad.

Of niet het juiste oog. Dat kan ook. Op de stoep voor de KFC was van de week graffiti aangebracht met de tekst: “Kentucky Fried Cruelty”. Daar hebben we over geschreven. Met een niet al te serieuze pen. In een poging wat ironie en humor aan te snijden. Getuige de reacties is dat niet gelukt. Onze fout. Als je een grap maakt, die niet wordt begrepen, wordt het als serieus gelezen. Dat effect hebben we onderschat. Daarbij komt dat dierenleed ook niet het onderwerp is om lollig tegenaan te schoppen.

Misplaatst grollen over dierenleed

Dierenleed is een ernstige zaak. Waar mensen meer bewust van moeten zijn. Daar ligt ook een rol voor de media, voor ons. Misstanden in de intensieve veeteelt zijn schering en inslag, en stuk voor stuk schrijnend. De KFC is net als vele andere restaurants en winkels onderdeel van het in standhouden van plofkippen en van kuikentjes die levend door een centrifuge met weerhaakjes worden gehaald om ze van hun veren te ontdoen. De intensieve veeteelt draagt als geen ander bij aan het broeikaseffect en daarmee de opwarming van de aarde.

Alle koeien, varkens en kippen die wereldwijd worden gehouden zorgen voor meer dan de helft van de mondiale uitstoot van broeikasgassen. Dan is er ook nog het gedoe met antibiotica. De Nederlandse veestapel, en zeker de kippen in ons landje, worden platgespoten met antibiotica. Voorkomt ziektes en voorkomen is beter dan genezen, of in ieder geval goedkoper. Gevolg is dat complete generaties kippen resistent wordt tegen de ontstekingsremmer. Dat is een groot probleem voor de volksgezondheid, uiteindelijk belandt dat vlees in onze maag.

Excessen in de veeteelt

Er zijn genoeg sterke, inhoudelijke en schrikbarende documentaires en boeken die deze ellende, deze rampzalige ecologische voetafdruk benoemen, in kaart brengen en waarschuwen voor de mogelijk catastrofale gevolgen ervan. Het gros van de wetenschappers, behoudens enkele wegkijkers, onderstreept het gevaar en de risico’s van intensieve veeteelt en de misstanden in de sector. Dan hebben we het nog niet eens over uitbraken van epidemieën, zoals Q-koorts en vogelgriep, die verregaande gevolgen hebben voor het leefklimaat en gezondheid van mensen.

En wat te denken van het leed van het kippetje dat opgroeit in een legbatterij, nooit buiten ziet en in een paar maanden vol wordt gemest, zodat die half levend geslacht kan worden voor ons kipburgertje. En hoe zielig is het voor al die kuikens die pasgeboren in de blender verdwijnen omdat vers kuikenvlees zo lekker is in de kipkerrie-salade van de Appie. Of de koe die op last van de politiek best zijn hele leven in de stal mag doorbrengen. Onmenselijk. Ondierlijk. Maar wel zo goedkoop en makkelijker voor de boer.

KFC boosdoener of uitwas?

Kortom: er is heel veel mis in de productieketen van voedsel. Niet alleen in de vleessector. Ook in de melkveehouderij. Daar worden massaal bokjes en stieren afgeslacht omdat hun leven geen economische waarde heeft. Ze geven geen melk en kosten alleen maar geld. Verkopen lukt niet, slachten is te duur, dus worden ze verbrand in grote en hete ovens. Het enige nut dat hun leven heeft, is dat er op die manier energie mee wordt opgewekt, die vervolgens bizar genoeg het etiket ‘groene stroom‘ krijgt. Hoe cru kan het zijn.

Hier moeten we oog voor hebben als we pennen over de KFC. Bij deze. Wat we daarnaast willen meegeven is dat de KFC slechts een uitwas is van het systeem dat we met zijn allen in stand houden. Door te stemmen op partijen die geld prevaleren boven dierenwelzijn en de toekomst van de aarde. Door steun te geven aan politici die de winst en schaalvergroting van boeren belangrijker vinden dan een enigszins goed leven voor de koe, stier, het bokje en de kip. Door als consument niet kritisch genoeg te kijken naar het vlees en zuivel dat we kopen, ook buiten KFC om.

Een beter milieu begint bij jezelf

Tot slot willen we melden dat we niet betaald worden door de KFC om een stuk te pennen over hun opening. Het is nieuws dat goed valt bij het grote deel van onze doelgroep. Het aantal reacties op die stukken en het bereik ervan maken duidelijk dat er een (jonge) massa is die zich niet bekommerd om dierenleed. Daar mag van alles van worden gevonden, daar kunnen in alle vrijheid pittige discussies over worden gevoerd op persoonlijke Facebookpagina’s, op Suksawat en bijvoorbeeld op ‘Je bent een Leeuwarder als…’.

En misschien moeten we de massa wel een beetje opvoeden, door de juiste informatie te verstrekken. Hoewel dat ook een beetje pretentieus klinkt. Wie zijn wij om de massa te bewerken. En er blijft altijd een groep die ongeacht dierenleed of misstanden gewoon een kippetje wil voor niet al te veel geld. Die trots is dat een mondiale keten als KFC neerstrijkt in Leeuwarden. Meningen verschillen, en dat is prima, zeker zolang meningen worden gevormd door feiten en verder kijken dan de neus lang is.

Door Willem Groeneveld – kijk hieronder de complete documentaire Cowspiracy – een aanrader!

Ga het gesprek aan ( comments)