Een nieuwe nachtburgemeester… en nu?

Een paar weken geleden werd ik benoemd tot nachtburgemeester van Leeuwarden. Je zult je vast afvragen: wie is de nachtburgemeester en wat doet zij eigenlijk?

Ik zal mij even voorstellen: ik ben Nadia el Barcani, of Nadia de Boer op Facebook, 26 jaar oud en ik volg de opleiding docent Nederlands op de NHL. Ik werk als Salesmanager bij SQPeople waar ik lekker allemaal sales manage. Daarnaast hou ik wel van een wijntje, of twee of tien en ben ik een enorm enthousiaste yahtzeeër. Maar genoeg over mij. Je wilt vast weten wat de Nachtburgemeester allemaal doet. Aangezien niet iedereen trouw mijn plan van aanpak heeft gelezen zal ik een paar hoogtepunten geven en vervolgens uitleggen waar ik mee bezig ben en ga:

De vrije openingstijden van de horeca

Dit is het meest actuele onderwerp in het uitgaansleven van Leeuwarden. Er is een nieuwe versie van het horecabeleid gekomen waarin staat dat café’s hun eigen sluitingstijd mogen bepalen en dat is natuurlijk goed nieuws voor de ‘oneindige stapper’. Maar we willen toch nog iets meer. Op dit moment moet je voor 03.00 uur beslissen in welk café je je avond gaat afsluiten en daar mag ook wel verandering in komen. Ik beslis dat natuurlijk niet alleen dus ga ik eerst kijken wie daar überhaupt behoefte aan heeft.

De studenten in het uitgaansleven

Het studentenaantal in Leeuwarden groeit enorm en blijft groeien, maar er zijn steeds minder studentenavonden en horecagelegenheden voor studenten. Gelukkig is de Hemingway lekker constant met elke donderdagavond Student Night maar dat alleen is niet genoeg. De donderdagavond wordt steeds rustiger en het lijkt mij een gaaf idee om met meer cafés de donderdagavond weer om te dopen tot Student Night.

Het nachtvervoer van en naar Leeuwarden

Vanuit de omliggende dorpen en steden is het erg lastig om nog thuis te komen na een avondje stappen (tenzij je doorgaat tot 07.00 uur natuurlijk) en dat is zonde. We hebben een enorm divers en gezellig uitgaansleven in Leeuwarden en daar moet iedereen van mee kunnen genieten.

Festivalterreinen en sluitingstijden voor festivals

Het lijkt wel alsof alle festivals steeds eerder moeten stoppen. Daarnaast zijn er steeds minder plekken voor feesten en festivals. Dit jaar mag er bijvoorbeeld geen gebruik gemaakt worden van het Rengerspark door een aantal klachten over geluidsoverlast, en dat terwijl het een prachtige locatie is. Wat wil Leeuwarden eigenlijk met het oog op Culturele Hoofdstad 2018?

Nachtdebatten

Omdat de Nachtburgemeester de stem van de nacht verkondigd ben ik bezig met het plannen van een aantal nachtdebatten. Hier kan iedereen meedenken en praten over bijvoorbeeld alle punten die ik net genoemd heb of over wat Leeuwarden gaat doen met Culturele Hoofdstad 2018 en hoe wordt de nacht hierin meegenomen? Misschien klinkt dit allemaal nog wat vaag maar dat zal allemaal duidelijk worden zodra het idee helemaal uitgewerkt is.

Op dit moment heb ik veel afspraken staan en gehad die mij helpen bij het ontdekken van de mogelijkheden van het Nachtburgemeesterschap. Ik ga bijvoorbeeld binnenkort een aantal nachten meelopen met de politie om te kijken wat er naast het stappen nog meer gebeurd in de nacht. Ook heb ik een middag met Chris Garrit, voorheen Nachtburgemeester van Groningen, mogen kletsen over hoe je een succesvolle Nachtburgemeester wordt en heb ik met Culturele Hoofdstad om tafel gezeten over mijn plannen en wat dat kan toevoegen aan CH2018. Op dit moment is het dus nog veel achtergrondwerk maar daar zal verandering in komen.

Als je dit nu leest en denkt ‘hé ik wil ook wat zeggen’ of je hebt nog een goede tip voor mij dan kan dat, graag zelfs. Stuur alles wat je hebt naar nachtburgemeester058@gmail.com. Ik ben benieuwd wat jij denkt.

nadia nachtburgemeester

Ga het gesprek aan ( comments)