De Nachtcoöperatie verbindt de Leeuwarder underground

PEEN performance

Aanstaande zaterdag staan zeven organisaties uit het Leeuwarder nachtleven op één feest. Het is de kick-off van De Nachtcoöperatie, die de verbindende factor van de nacht moet zijn.

Een paar maanden terug bedenkt een paar studenten van de CMD Minor Art & Sound een superorigineel idee te hebben. Als schoolopdracht willen ze een underground event organiseren, want wat zij gaan doen, dat is er vast nog niet.

Nou ja, wel dus. Het kost de groep CMD’ers amper een uur om te ontdekken dat er in het Leeuwardr nachtleven eigenlijk best wel veel gaande is. Ook buiten de gebaande paden van het Ruiterskwartier en de Doelesteeg.

Behoefte aan helderheid

One night at the park in de koperen tuin
Koperen Tuin, yo.

Washok, Tuinfeest en Peen zijn zomaar een paar voorbeelden van terugkerende feesten die wel vet, maar alles behalve mainstream zijn. Dan hoef je er niet nog een extra ondergronds dingetje bij te doen. Want hoe maak je dan nog een verschil?

Dus nodigden de studenten al die organisaties uit voor een soort van klankbordsessie. Wat daar vooral uit voort kwam, is dat ze allemaal wel graag wat meer samen zouden willen optrekken. Dat ze van elkaar weten wat er hand is.

Aanspreekpunt voor de nacht

Een gedeelde agenda, bijvoorbeeld. Dat je als SKRRRT weet wanneer er een hiphop-avond is door Peen is, zodat je niet op dezelfde avond nóg zo’n feest geeft. Heel praktische dingen, dus eigenlijk. Daarvoor is nu De Nachtcoöperatie opgericht, om die samenwerking te bevorderen.

Deze club is ook ideaal als je een menig hebt over het nachtleven. Met zijn zevenen sta je toch sterker dan wanneer je in je eentje zegt dat de openingstijden in De grote Hoogstraat moeten worden verruimd.

Andersom is het voor Handhaving, de Gemeente of andere instellingen veel effectiever om boodschappen via De Nachtcoöperatie door te geven, in plaats van aan elke feestbaas afzonderlijk. Dus zo. Handige boel.

Nachtcoöperatie gaat zaterdag los

Zaterdagavond lanceert dit volledig uit de hand gelopen schoolproject in De Koperen Tuin. In de thuisbasis van Tuinfeest is eerst een besloten borrel waar er een manifest wordt gepresenteerd.

Daarna gaat het dak er volledig af, doordat alle zeven organisaties van de nacht acte de précense geven. Peen, Washok, SKRRRRT, Influenza*, Tuinfeest en Post Paradise laten zien wat ze kunnen.

Geheid een leuk feestje, dus. Er zijn nog wat kaarten, dus be there of be een vierkantje.