#mooilwd: poëzie-mysterie opgelost

42 gedichten over ‘mooi Leeuwarden’ zijn afgelopen dinsdagnacht opgehangen in de stad. Odes van bekende en minder bekende Leeuwarders over hun geliefde Liwwadden.

Leeuwarders die een gedicht hebben beschreven zijn anoniem benaderd met het verzoek om in zes tot acht regels te beschrijven wat Leeuwarden voor hen zo mooi maakt. De actie is één groot mysterie. Tot nu, want de grote bedenker is uit de anonimiteit gestapt.

De opdracht

Vorige week woensdag ploft de vraag binnen bij deelnemers. Ze hebben tot zondag de tijd om een gedicht te pennen, niet wetende wat er met het schrijfsel gebeurt, behalve dat het gebruikt wordt voor een guerrilla-actie om Leeuwarden wat meer tekst te geven.

Groot is de verbazing in de stad als woensdagochtend blijkt dat overal mooi opgemaakte gedichten hangen. Prachtige teksten over de prachtige stad. In totaal hangen er 126 posters verspreid door heel Leeuwarden. Elk gedicht is drie keer uitgeprint en voorzien van de tag #mooilwd.

#mooiLWD Friesch Dagblad

#mooilwd

Dat doet voor even vermoeden dat de mensen van stadsmarkerting achter de actie zitten. Dat denkt de organisatie getuige een vraag op hun Facebookpagina ook voor heel even. Maar al snel wordt duidelijk dat de hashtag is gekaapt, voor het hogere doel.

De zoektocht naar de initiator gaat verder. Omroep Leo, Leeuwarder Courant, MNSKP, ze besteden er allemaal aandacht aan. Het Fries Dagblad mag het brein erachter zelfs anoniem quoten, maar wie of wat blijft in nevelen gehuld. Ook hier.

De mysterieuze roerganger is…

Tot nu. De rook is opgetrokken en potdorie, het dichtvuur is ongelooflijk dichtbij aangestoken door ‘onze eigen’ Annemarie Lindeboom. Dat vraagt om uitleg, en die wil Annemarie met alle liefde geven.

“Het was een spontane actie. Ik was een beetje flauw van al die ingewikkelde, geplaveide, dure en gesubsidieerde kunst en cultuur die als een echo op ons afkomt.” En dus vraagt Annemarie via Facebook vijftig interessante Leeuwarders om voor zondag een gedicht te pennen. “Zes tot acht regels, met als kader: wat maakt Leeuwarden voor jou mooi.”

Van radio naar poëzie

De respons is verrassend hoog. Binnen een uur levert bijvoorbeeld Willem de Vries, van Omroep Friesland zijn proza aan. “Daar was ik wel verbaasd over. Willem is toch een drukke man, een radiomaker, niet per se een schrijver. Daarom benadrukte ik nog dat hij tot zondag had, dat hij er nog even over mocht nadenken.”

#MooiLWD Willem de Vries Omroep Friesland

Maar Willem is enthousiast en omarmt het idee. “Binnen een uur heb je de tekst,” laat hij direct weten. En jawel: een uur later ploft een gedicht in de mailbox. “Nog een mooi gedicht ook,” glundert Annemarie. Uiteindelijk heeft ze zondagavond, als de deadline sluit, 42 gedichten ontvangen.

Naar de mensen toe

Behalve poëzie komt er ook hulp binnen. Josan van der Wal, grafisch vormgever, is door Annemarie gevraagd om een gedicht te schrijven. Dat doet ze. En ze vindt de actie zo tof dat ze aanbiedt om meer te doen. Samen besluiten de meiden om een teaser te maken en een ontwerp voor de gedichten.

Vervolgens is maandag de tjak naar de drukker gegaan en is het op dinsdagnacht door een groepje enthousiastelingen in de stad opgehangen. Een hele toffe actie en Annemarie heeft met ‘meer tekst in de stad’ precies bereikt wat ze voor ogen had: laten zien dat kunst niet duur hoeft te zijn, dat cultuur niet altijd aan banden moet worden gelegd.

In de pen tegen geestdodende rompslomp

Annemarie legt uit: “Creatieve geesten zijn vaak impulsief. Ze bedenken wat moois, maar lopen bij de uitvoering vaak vast in rompslomp. Aanvragen van vergunningen, plannen schrijven in conclaaf met ambtenaren. Enorm geestdodend en daardoor komen heel veel ideeën niet van de  grond.”

“Ik wilde laten zien dat het ook anders kan. Met twintig euro budget duidelijk maken dat je niet ingewikkeld en duur hoeft te doen om mensen geïnteresseerd te krijgen in poëzie. En er ligt in aanloop naar CH18 veel focus op muziek, ook logisch omdat we een popstad zijn, maar er is meer in de wereld van kunst en cultuur.”

En met dat ‘meer’ doelt Annemarie onder andere op de ode aan Leeuwarden van Harmen Schilt, van de band ‘Dat Schilt’. Geschreven in het kader van #mooilwd en volgens Annemarie de mooiste van alle inzendingen (staan allemaal op Facebookpagina Mooilwd). Dus daarom als afsluiter, de pixels aan Harmen Schilt:

#MooiLWD Harmen Schilt
Door: Willem Groeneveld