Deze website maakt een einde aan de creatieve braindrain

Een bult Noordelijke creatieve ondernemers bij elkaar, dat is mooiedingenmakers. Eigenlijk een pool van creativiteit waaruit het heerlijk vissen is als bedrijf of organisatie. Bedenker Koen Haringa vertelt.

Getalenteerde penners, platenschieters, website-in-elkaar-stampers en ga zo maar door. Het stikt ervan in Noord-Nederland. Beetje jammer dat ze niet altijd gevonden worden. Maar dat wordt nu anders.

Mooiedingenmakers.nl

Koen Haringa en onze eigen Henk Rigter hebben namelijk een website gelanceerd: mooiedingenmakers.nl. “Dat is bijna een soort Tinder waar organisaties, bedrijven en projecten die mensen nodig hebben, deze kunnen vinden”, lacht Koen. Het gaat voornamelijk om mensen uit de creatieve sector. Tekstschrijvers, video-mensen, maar ook productiemensen, muzikanten en presentatoren.

mooiedingenmakers voorbeeld

“Het zijn eigenlijk allemaal freelancers en die lopen heel wat opdrachten mis omdat men niet weet dat ze bestaan. Goede en getalenteerde mensen”, zegt Haringa. “Daarom is het extra zonde als er mensen uit de randstad worden ingeschakeld omdat de lokale mensen niet in het netwerk zitten.”

“Dat zorgt er namelijk voor dat die creatieven vaak onze regio verlaten”, gaat hij verder, “terwijl dit soort mensen bij uitstek een groep is die omgeving een beetje kleur geeft. Bovendien vliegt ook het geld dat wordt besteed aan inhuur ook de regio uit. Dubbel zonde, dus.”

Voordeel

Voor freelancers is het dus ideaal omdat ze makkelijker gevonden worden. De kans op werk is daarom groter. Bovendien kunnen ze klussen aannemen die ze normaal gesproken moeten laten schieten omdat het een project voor meerdere mensen is. Bijvoorbeeld tekst en video, plus een website. Nu kunnen ze via mooiedingenmakers hun krachten bundelen om gezamenlijk bijvoorbeeld een project van Leeuwarden Friesland 2018 aan te pakken.

“En ook voor opdrachtgevers is het aantrekkelijk”, legt Koen uit. “Die krijgen van ons de garantie dat het goede mensen zijn. We zijn namelijk heel selectief en kritisch wat onze pool betreft. En ze weten ook zeker dat zo’n klus wordt afgemaakt, want valt er iemand weg, dan regelen wij een (even goede) vervanger. En natuurlijk gaan we er een beetje vanuit dat ook zij het belang zien van een gezond ondernemersklimaat hier.”

Behoefte

Dat er behoefte is aan zo’n platform, weet Koen uit eigen ervaring. Hij loopt tenslotte al een tijdje mee in de creatieve sector. Voornamelijk als oprichter en aanjager van toffe projecten zoals Welcome to the Village, Podium Asteriks en het mooie en sympathieke Suksawat.

“Voor een aantal projecten mocht ik telkens al teams samenstellen en mensen aandragen. Dus eigenlijk precies wat we nu professioneel gaan doen”, zegt Koen. “Mensen bij elkaar brengen en een gezonde relatie tot stand brengen.”

Ook helpt mooiedingenmakers bij prijsafspraken. “Mensen uit de creatieve sector, en dan voornamelijk freelancers, concurreren elkaar vaak weg. Ze nemen dan opdrachten aan voor een hongerloontje”, merkt Koen terecht op.

“Daar moeten we met z’n allen nu eens een einde aan maken. Als iemand maar een paar tientjes over heeft voor iets wat gewoon een paar duizend euro kost, dan gaat er iets mis. Zulke klussen aanbieden én aannemen is gewoon ongezond, voor de industrie en voor mensen hun gezondheid. Vandaar dat we ook de onderhandelingen doen en proberen te zorgen dat iedereen fatsoenlijk betaald krijgt.”

Meer is beter

Logisch, want zij krijgen ook een percentage van die prijs. Voor niks gaat tenslotte de zon op. Hoe dan ook: het is een mooi initiatief. Op deze manier hopen ze de juiste mensen op de goede projecten te krijgen en dan voornamelijk lokale zzp’ers. Dat juichen we natuurlijk keihard toe.

“De lancering was al een groot succes”, zegt Mister Mooiedingenmaker, “en we hebben al meerdere aanmeldingen van mensen die zich aan willen sluiten bij ons platform.” Maar meer is natuurlijk altijd beter. Dus herken jij jezelf in het profiel Mooiedingenmaker, neem vooral contact op met een van de mannen.

Ga het gesprek aan ( comments)