Het moment dat première Fuerza Bruta wordt afgelast wegens de wind

klik voor video.

De sfeer zit er net lekker in en Fuerza Bruta begint. Een mannetje zweeft moonwalkend de zaal in en staat stil. Lichten knippen aan en wat volgt is misschien wel de anti-climax van het jaar. Er staat teveel wind, de show must niet go on.

Donderdagavond had de première van Fuerza Bruta in Leeuwarden moeten zijn. Dankzij waanzinnige marketing wist niemand nou precies wat deze show nou eigenlijk was, maar toch stond de zaal lekker vol met wat je dan noemt, tout Leeuwarden.

De sfeer was ook best wel aan en toen de lichten werden gedoofd en er een fijne beat over de hoofden dreunde, kregen we eindelijk een idee van waar we nou eigenlijk waren. Dat hele Fuerza Bruta, het kon nog wel eens tof zijn, ook.

Wind staat voorlopig nog wel aan

Windfinder dinsdag
Dit is de windvoorspelling voor dinsdag. Pittig.

Echter, het grootste spektakel van het jaar was nog geen vijf minuten bezig toen opeens alle lichten aanfloepten. Even dacht men nog dat het bij de show hoorde toen de enige artiest midden in de zaal de zijn jasje ontdeed van de haak waarmee hij gezekerd was. Toen klonk er een vrouwenstem.

‘Jammerdepammer beste mensen. Teveel wind, is niet veilig. Kom vooral terug.’ Goed, ze verwoorde het iets anders, maar daar kwam het wel op neer. Het publiek reageerde gelaten. Niet boos en met begrip voor het besluit. Want ja, de natuur. Wat doe je eraan?

Niet veel en hopelijk levert dat geen verdere problemen op. Want waar we vorige week nog schitterend weer hadden, is de oer-Hollandsche winterherfts nu echt aan. Het waait en het guurt en het doet en dat lijkt de komende twee weken nog wel aan te houden. De organisatie houdt daar natuurlijk rekening mee.

Werkt het filmpje bovenaan dit artikel niet? We hebben hem geplakt vanaf de Fuerza Bruta Facebook. Hierzo.