Metrostation opgedoken op rotonde Julianalaan

Metrostation Leeuwarden VHDG

Met de aanleg van een metrostation op de rotonde bij de Julianalaan, kan Leeuwarden zich infrastructureel eindelijk meten met de grote steden van het land. Ook is dit het eerste metrostation van het noorden.

Als stad doe je pas echt mee als een metro hebt. Of een tram, kan ook, maar een echte metropool heeft, jawel, een metro. Vandaar ook het woord, natuurlijk.

Gister is in het bijzijn van de nodige genodigden het allereerste metrostation van het noorden geopend. Behalve een duidelijke paal met daarop een grote witte ‘M’, is er ook een trap naar beneden, waar verschillende wijken met elkaar verbonden worden.

Als je die trap afloopt, kom je echter niet heel ver. De leuningen eindigen in hetzelfde gras als dat de hele rotonde bedekt. Helaas, het is enkel een station, zonder metro.

Metrostation als kunstwerk

Metrostation Willem de Haan

De kustenaar parkeert zijn OV-fiets

De illusie is bedacht door kunstenaar Willem de Haan, die met de installatie een kwinkslag maakt naar de onzichtbare grens tussen de Randstad en de zogeheten periferie. De periferie, dat zijn de achterlanden van de natie. Wij dus, onder andere.

Eerder werd zo’n alternatief metrostation al geplaatst bij periferiale plaatsen als Bronkorst, Deventer en Diepenheim. Op uitnodiging van het Leeuwarder kunstinitiatief VHDG, ofwel Voorheen de Gemeente, heeft onze stad nu dus ook zo’n nepstation.

Wil je er mee op de foto of iets dergelijks, dan heb je nog tot 25 november van dit jaar. Dan wordt het metrostation weer opgedoekt. Wat niet veel moeite zal kosten, aangezien het toch niet echt is. Wat stiekem wel een beetje jammer is.

Foto’s: Marin Leus