Meer patat – Frituurfestival wordt bigger better en vetter

frituurfestival leeuwarden

Yes, het Frituurfestival is terug van nooit weggeweest! Op zaterdag 19 mei mag je bij Neushoorn weer proeven van boloballen, hippe insectenburgers en custom build patatten. 

De allereerste editie van het Frituurfestival vond een jaar geleden plaats en was een megagroot succes. Organisator en frituurmeister Jornt Weensink rekende toen op tweehonderd bezoekers, maar kreeg liefst vijfonderd friethappers over de vloer.

Een tweede editie in Groningen was al net zo’n succes en nu daalt het festival der vette bekken wederom in ons door #healthy-propaganda geteisterde midden neer. Omdat we allemaal nog meer snakken naar snacken, verwacht Jornt dit jaar dan ook duizend bezoekers te mogen noteren.

Meer vet is meer beter

Frituur in neushoorn

VET

Die toename aan bezoekers is alleen mogelijk met een opschaling van het festivalterrein. Het loadingdock van Neushoorn is wel lekker underground en hipster, maar veel ruimte voor uitbuiken laat het niet.

Dus verplaatst het feestje zo’n twintig meter. Tussen Neushoorn en De Markies in heb je een knusse ruimte, waar je prima een Mexicano of duizend kunt bakken.

Daarnaast is ook het programma groter. Niet voor niks is de slogan van dit jaar ‘Bigger, beter en vetter,’ naar de ruige ambitie die het festival vorig jaar uitsprak in de aftermath van editie 2017.

Programma van het Frituurfestival

programma frituurfestival

Het programma tot nu toe.

Wat betekent dat dan? Nou, bijvoorbeeld dat je meer aanbieders van in kokendhete olie gebakken eetwaar hebt. Met dan ook vegan snacks en krokante hapjes die van sprinkhanen zijn gemaakt. Het is tenslotte 2018.

Extra aandacht is er dit jaar voor de winnares van de Kroketontwerpwedstrijd. Dat is de Halloumi-kroket, waarvan bedenker Thea er honderd van won. Smullen wordt dat, jongens.

Ook op dit festival, PEP. Dat is kort voor Zuid-amerikaans snuifgoed, maar ook voor Party En Patat. Een frietkot met confettikanonnen, rookmachines, alles. Want patat eten is feest vieren.

Eigen merchandise

Frituurfestival Leeuwarden tshirt

Wat een plaat van een shirt

Als je er als festival echt bij wilt horen, heb je eigen merch. Dus Jornt heeft t-shirts geregeld. Sterker, de grootvizier der vette voedsels heeft toegezegd om na het verschijnen van dit artikel een winactie online te zetten. Hij is daar ‘snackcited’ over.

Snackcited om het frituurfestival

Zo rolt de Bruine Fruitschaal.

De zichzelf serieus nemende frituurkenner weet dus wat hem of haar te doen staat. In de gaten houden die boel en een vette bek scoren op het Frituurfestival. Op de hoogte blijven van dit culinair hoogwaardige evenement doe je hier.

Ga het gesprek aan ( comments)