Markante Liwwadder Rollàn verovert YouTube met zijn tracks

Hij jaagt op de money, de euro’s, de peso’s en hij laat dat het liefst in drie talen weten aan de luisteraars van zijn muziek. Buiten dat blijft Leeuwarder rapper Rollàn een 23-jarige hbo student die alles op alles zet om zijn diploma zo snel mogelijk binnen te hengelen. Om zowel zichzelf, maar vooral zijn moeder trots te maken.

Op weg met zijn familie vanuit Congo naar Europa, wordt Rollàn in het Belgische Antwerpen geboren. Toch blijft de familie daar niet wonen. Uiteindelijk komen ze zelfs op het Friese platteland terecht. Ja echt. Rond zijn vijftiende trekt Rollàn steeds meer naar Leeuwarden toe. Zijn school is hier, zijn vrienden ook en stiekem is het buiten de stad toch ook wel een beetje saai. Plus in Leeuwarden treft hij gelijkgestemden die ook bezig zijn met muziek.

Leeuwarden represent

Ondanks dat hij in de muziekwereld vette sprongen maakt, is het rappen toch iets wat hij erbij doet. “Het is op de middelbare school als hobby ontstaan. Ik kwam bij een paar boys in de klas en samen toonden wij interesse in het maken van muziek. Wij maakten dat thuis met een microfoon met een sok eroverheen”, lacht Rollàn. “Zelfs op dat moment gooiden wij al dingen online die gezien en gewaardeerd werden. Dat motiveert heel erg, maar het is niet zo dat wij al in de toekomst aan het kijken waren om keihard door te breken in de rapscene. Het was leuk op dat moment”, schetst hij bescheiden.

Rollàn spreekt dankzij zijn Congolese roots meerdere talen, waar hij uiteraard gretig gebruik van maakt. Dit zijn voornamelijk Nederlands, Frans en Lingala. Die laatste is de taal die in Congo gesproken wordt. “Ik represent Leeuwarden altijd aan het begin van mijn nummers in het Frans met ‘zéro cinq huit’. Zeg nou zelf, dat klinkt toch veel cooler dan een ‘nul achtenfyftich’ in een nummer te slingeren?” Uuh, ja! Welke talen terugkomen in een nummer hangt helemaal van de inhoud af. Het is maar net wat het beste past en het lekkerst klinkt.

Stroomversnelling

Op dit moment zit de Liwwadder rapper in een opwaartse spiraal. Mbongo, het Lingalese woord voor geld, is het nummer waar het momenteel om draait. Zelf geproduceerd en uitgebracht, maar vervolgens opgepakt door Topnotch. Hierdoor kunnen Hef en Josylvio de track featuren. Dit zorgt voor een moddervette boost en de interesse voor Rollàn stijgt sindsdien.

Fyi, de kijkcijfers op YouTube stijgen boven de twee miljoen uit en het is al een gouden plaat, wat inhoudt dat het nummer in totaal meer dan drie miljoen keer gestreamd is binnen Nederland.
De tweede single bij Topnotch heet Sowieso. De track is net een maandje terug gedropt en heeft al meer dan 180K YouTube views. Daarnaast komt er dit jaar ook nog een EP. Een hoop bloed, zweet en tranen voor Rollán in 2017.

Lijstjes

De aandacht op YouTube is natuurlijk al razend interessant voor de opkomende artiest, maar het is nog mooier om opgemerkt te worden door media en officiële kanalen. Naast de eeuwige glorie op deze pagina van Suksawat, is Rollàn ook al geïnterviewd door Noisy en draait ie lekker mee tussen Martin Garrix en Ronnie Flex in het lijstje ’25 onder de 25’ van Spotify. “Dat je jezelf tussen die namen ziet. Da’s gek hè?!”, beseft Rollàn zich ter plekke.

De grens over

Op het moment dat het nummer deze grens haalt, krijgt het overigens nog geen gouden status. “Dat heeft mij best wel verbaasd op dat moment. Toch is reden heel simpel en behoorlijk positief ook; er zijn een paar honderdduizend streams van buiten Nederland die niet meetellen in het behalen van de gouden status”, vertelt Rollàn trots.

“Dit komt omdat ik meestal in meerdere talen muziek maak. Dat zorgt ervoor dat er ook veel naar mijn tracks wordt geluisterd buiten de grenzen van Nederland. Heel veel Afrikanen spreken bijvoorbeeld ook Frans en zij pikken dit heel erg op, omdat mijn roots ook binnen Afrika liggen.” Momenteel neemt Rollàn af en toe al muziek op in Frankrijk. Daarnaast is hij erg geïnteresseerd om in Frankrijk en in buurland België op te treden.

Niet naast je sneakers lopen

Wat opvalt, is dat de jonge artiest ondanks deze enorme reuring en sprongen in het diepe behoorlijk nuchter blijft. Zoals gezegd, blijft Rollàn de focus houden op het behalen van zijn diploma. “Je moet vooral niet naast je schoenen gaan lopen”, legt hij uit. Op dat moment is het natuurlijk logisch om het clicheetje ‘Friese nuchterheid’ in te koppen. Daar wordt smakelijk om gelachen, want Fries is Rollàn natuurlijk totaal niet. Of wij ooit ook nog een deels Friese track kunnen verwachten, krijgt ook heel resoluut nee als antwoord. Helder.

Door Niels Remigius

Ga het gesprek aan ( comments)