Manifesto en filmpje van Anno2018 over wel of geen spoon

Heel geheimzinnig berichtje in onze mail. Een filmpje waarin ‘There is no Spoon’ op een reclamebord wordt geschreven. Afzender: ANNO2018. Daarop volgde een manifesto van hetzelfde collectief.

‘We zijn live. Check Leeuwardenanno2018 op facebook,’staat er in het mailtje met een filmpje en een .pdf. Tsjonge nou, omineuze woorden, heur. Het filmpje is weird; op het reclamebord wordt herhalend ‘There is no Spoon’ geschreven, dat dan weer wordt weggehaald.

De zin is een overduidelijke ode aan de tekst die in een ruwer verleden van Leeuwarden op verschillende muren in de stad werd gespoten. Als dat dan werd schoongemaakt, kon je er donder op zeggen dat een weekje later er weer doodleuk stond dat no spoon was. Soms voorzien van een vorkje.

Wie het deed, of wat het nu betekende, is nooit helemaal bekend geworden. Volgens de een een artiest met writers block, volgens de ander niks meer dan een verwijzing naar The Matrix.

Hoe dan ook, Spoon is terug. Op een digitaal reclamebord, wat als voordeel met zich meebrengt dat je ontelbare keren een tekst kunt wegwassen en herschrijven.

Manifesto van ANNO 2018

Manifesto 2018

Dit sicke plaatje zat er ook bij.

Het .PDF-bestand is een kort manifesto van de groepering die zich ‘Anno 2018’ noemt. Dit is de hele tekst. Benieuwd wat je er van vindt.

2018 Manifesto

Een collectief van zeven Leeuwarders, die verder anoniem willen blijven, vindt dat het programma tijdens LF2018 er mooi- maar ook braaf en te gelikt uitziet.

Het collectief, dat zich uit onder de naam Anno2018, is het jaar waarin Leeuwarden Culturele hoofdstad van Europa is, gestart met een aantal acties in de openbare ruimte van Leeuwarden.

De acties vanuit het collectief kenmerken zich door de gedurfde, prikkelende en soms licht provocerende, maar uitnodigende stijl. De uitingen van het collectief laten de inwoners en bezoekers van Leeuwarden nadenken, en bewust worden van hun omgeving.

Op deze manier draagt het collectief ook bij aan de Mienskip, het toont de diversiteit, de problematiek, het dagelijkse en het bijzondere van de verscheidenheid in Leeuwarden. Het toont waar Leeuwarden, in al haar gewone zijn, dus ook buiten het jaar 2018 trots op mag zijn.

Het Leeuwarden met haar verscheidenheid aan inwoners, met ieder hun eigen opvattingen over dezelfde onderwerpen. Het echte Leeuwarden, weg van de toeristische attracties, de voorstellingen en de publiekstrekkers die aan de bezoekers vol trots getoond worden.

Het collectief doet deze uitingen in de openbare ruimte en gedurende het gehele jaar 2018. De acties zijn kort en dragen bij aan de legacy.

Dit laatste niet doordat de uitingen tot in de eeuwigheid tastbaar blijven, maar wel in het collectief geheugen gegrift of terug te vinden via de kanalen waar de uitingen zijn verspreid. De uitingen verbazen Leeuwarden en haar bezoekers, maar kan hen ook shockeren, laten lachen, bewust maken, confronteren of uitdagen.

Door het brede netwerk van het collectief zijn de uitingen wijdverspreid terug te vinden.

Was getekend,

Anno2018 

There is no Mienskip

We lezen een veelbelovend begin over dat het programma van Culturele Hoofdstad wat te braaf is, maar dan vervalt het stuk zelf net zo goed in een lauwe brei van cultureel verantwoord gewauwel.

Met termen als legacy, diversiteit en mienskip, heb je immers alleen nog maar Lan fan Taal en een Plensa-fontein nodig om je LF2018-bingokaar vol te kunnen krassen. Het is een manifesto van natgeregend bordkarton. Hier kun je het hele manifesto zelf bekijken.

En toch, he. Toch zijn we nieuwsgierig. Zou de verantwoorde tekst een bewussie zijn? We denken bijna van wel. En dan die zeven onbekende Leeuwarders. Wie zijn dat? Tot nu toe hebben we geen idee.