Maak je eigen bordspel tijdens de Board Game Jam

board game jam is leuk

Ja, vet hoor. In de Blokhuispoort vind in juli de Board Game Jam plaats. In drie dagen bedenk je er je eigen bordspel en bouw je het van idee naar eerste versie.

Bordspellen zijn een van de leukste manieren om je vrije tijd door te brengen. Er is in de wereld immers weinig zo fijn als het winnen van een potje Catan omdat je de langste handelsroute hebt. Ja oké, winnen omdat je de hele tijd de rover op iemands erts plaatst, daar wordt een mens ook heel gelukkig van.

Niks ten nadele van videogames hoor. Zelda, Farcry, FIFA, allemaal superdikke games. Maar uiteindelijk gaat er weinig boven het met z’n vieren aan een tafel zitten en spelletjes te spelen tot het bier op is.

Bouw je eigen spel

bordspel prototype

Om kort te gaan, meer bordspel, meer beter. Dat vinden ook een aantal video game developers uit de stad. En daarom hebben ze bedacht dat het misschien leuk zou zijn als we die eens zelf gingen maken.

Dus als jij met Monopoly altijd je eigen regels bedenkt, is de Board Game Jam het event waar jij in het weekend van 13 juli bij moet zijn. ‘In drie dagen bedenk en bouw je zelf een bordspel,’ zegt Friso van Grendel Games.

‘In een team ga je gewoon aan de slag met je idee. Veel hoef je er echt niet voor te kunnen,’ zegt Friso. ‘Beetje leuk meedenken en als je op de basisschool hebt geleerd hoe je moet knippen en plakken, kom je een heel eind.’

Geen competitie

bordspel bouwen

Friso vertelt dat er niks te winnen valt. ‘Als het een competitief element krijgt ga je toch heel anders aan de slag,’ denkt Friso. ‘Dan val je eerder terug op al bestaande spellen. En we willen juist dat je iets nieuws bedenkt en het dan gewoon gaat maken. Experimenteren met een gek spelmechaniek en dan pas kijken of het werkt.’

Het is ondertussen al de vierde keer dat dat de Board Game Jam wordt georganiseerd. ‘Elke keer komen er tussen de twintig en dertig mensen die zelf spellen maken.’

Een nieuwe klassieker als  Mens Erger Je Niet heeft het nog niet opgeleverd. ‘Twee hier ontwikkelde spellen zijn wel uitgegeven,’ zegt Friso. ‘In eigen beheer en dus een kleine oplage. En zelf heb ik ook een van mijn spellen gepitcht bij 999 Games.’

Meld je aan voor de Board Game Jam

Een echte Liwwadder klassieker moet natuurlijk wel komen. En dit is waar jouw unieke creativiteit wordt gevraagd. Maak in een team van een mannetje of zes een tof spel, test het meteen met de andere deelnemers aan de Board Game Jam en wordt de eerste Leeuwarder bordspelpimp in de geschiedenis.

Meedoen kost vijfendertig euro. Voor dat geld krijg je coaching, koffie, thee, twee keer lunch en twee keer avondeten. Lang niet gek.  Als je snel bent kun je nog een Early Bird scoren met vijf euro korting. Voor meer informatie check je de website, of zet je zelf direct op ‘aanwezig‘ op het evenement.