Een kijkje in het Liwwadder horecaleven

Je bent student, dus volgens de etiquette hoor jij je te gedragen als een sociaal dier. Dat je stiekem negentig procent van je vrije tijd in je pyjamabroek films en series verslindt terwijl je comfortfood eet, hoeft niemand te weten. Voor als je er toch écht niet meer onderuit komt: hier een paar voorbeelden van kortingen en aanbiedingen van de etablissementen die Leeuwarden rijk is.

Het Ruiterskwartier en de Doelesteeg zijn in Leeuwarden de plekken waar er uitgaanstechnisch het meeste gebeurt. Hier zit een aantal kleinere kroegen, feestcafés, een discotheek en je kunt zelfs uit je paasei gaan in de karaokebar. Qua keuze zit het dus wel snor in Liwwadden. Wij zetten nu even op een rijtje waar je het beste heen kunt gaan zodat je de volgende dag alleen maar hoeft te huilen van de hoofdpijn of die onbekende die naast je ligt, in plaats van het kijken naar je bankrekening.

Maandag is niet helemaal jouw vijand

Oei, het begint al op maandag. Bij Bar Bascule geldt iedere maandag vijftig procent korting voor studenten. Jij dus! Dit voelt een beetje alsof je hier de rust niet gegund is. Mocht blijken dat buurman Shooters meer jouw ding is, dan kun je hier maandag ook terecht voor hun eigen International Student Night waarbij de aanbieding 2 halen = 1 betalen geldt. Beetje hetzelfde recept, maar dan met een buitenlands tintje. Ook de Nachtwacht is nog een optie voor een buitenlands drankje. Fles wodka inclusief frisdrank kost vijftig euro.

Uitrusten op dinsdag? Neen

Om ervoor te zorgen dat studerend Leeuwarden de hele week een beetje op de been blijft, verzint Shooters tot en met donderdag smoesjes voor jou en je vrienden om jullie uit je kamers te lokken. Op dinsdag kosten de shotjes hier €1,50 per stuk en heb je een meter bier voor het bedrag van €12,50 in je klauwtjes. Gaan we weer. Bij Bascule score je tien bier voor tien euro deze avond.

Gepast de week doormidden zagen

Op woensdag zaag je lekker de week doormidden. Je hebt toch al drie dagen brak als zoet en zout water in de collegebanken gelegen, dus waarom vanavond niet nogmaals de kater wegdrinken? Als moderne student hou je natuurlijk van afwisseling en alles wat Spaans klinkt. Komt mooi uit, want Bascule werpt je flessen Desperado’s bier toe voor €2,50 per stuk. Weer eens wat anders dan de standaard Amsterdammers. Niet-bierdrinkers gaan liever naar Shooters, want zij hebben pitchers Sonnema mixdranken voor €15.

Donderdag

Ben je donderdag nog niet compleet aan gort geragd, dan legt Shooters je even lekker in de watten zo op 4/7 deel van de week. Je krijgt voor €12,50 een meter gerstenat. Waar het ook nat is, is de Nachtwacht. Het is dan namelijk Ladiesnight. Vier tequila voor een tientje en een flesje wijn kost €12,50.

Eindelijk weekend

Vrijdag is voor menig mensch de dag om even lekker de bloemetjes buiten te zetten. De week van zwoegen, zweten en het werken met van die luie meeliftsudenten is voorbij, dus eindelijk even debiel doen met al je echte vrienden is waar je zin in hebt. Bar Sybs gooit er elke maand een Fireman Friday uit: bij zijn.

Zaterdag

Wat betreft die acties is het niet veel soeps, maar er zijn wel veel mensen op de been. Ook wel leuk. Loop je misschien wel tegen je droomvrouw/man/genderneutrale individu aan, in een verloren uurtje.

Is het klaar nu?

Deze afsluitende dag van de week is bij Bar Bascule gekroond tot Crazy Sunday. Dit houdt in dat er de hele avond in de bar spelletjes gespeeld worden. Geen bordspellen, trouwens. Natuurlijk gaat het om drankspellen zoals beerpong. Tijdens dit zondagse vermaak worden de gasten ook nog eens verzorgd met gratis sushi en af en toe vliegt er nog eens een kosteloos shotje voorbij. En als kers op de staptaart is er nog de #horecaavond. Legendarisch in Leeuwarden. Het is namelijk zo dat veel mensen die in de horeca werken, tot en met zondag avond hard werken en maandag rustig aan doen. Dus zij blussen de week hier even helemaal uit. Een dagje rust is je niet gegund. Zelfs niet op zondag.

Qua vaste vaste acties heb je aan de Kantelaar of Ouwe Stoep ook een mooi bestemming. Neem wat vrienden mee en bestel het legendarische kistje. Elf fluitjes voor €20. Of bestel 'm in je eentje. Het is ook maar net in wat voor bui je zit. Ook kan het goed uit hier je avond te beginnen. Hoe vroeger je komt, hoe goedkoper de drankjes zijn. Niet onbelangrijk. Naast al deze gekkigheden heeft een aantal van de kroegen ook proppers die niet alleen gezellig staan te doen, maar ook nog kaartjes voor welkomstshotjes weggeven.

En naast al het stappen?

Lekker uit eten in hartje Liwwadden kan ook heel goed. Er zijn ook restaurants die rekening houden met de arme studenten. Een voorbeeld hiervan is restaurant De Yserman. Op vertoon van een studentenkaart, krijgt de hele tafel twintig procent korting. Dus zelfs als je ouders uit Verweggistan een keer besluiten langs te komen om te controleren kijken hoe het met je gaat, neem je ze gewoon mee naar dit restaurant. Vinden ze vast leuk, plus dan hoef je ook geen macaroni in je gedeelde keuken te maken terwijl je huisgenoten staan te drammen om te gaan koken.

Leeuwarders kennen deze pizzeria en nieuwe inwoners zullen deze ongetwijfeld leren kennen; Sardegna. Al sinds 1980 actief en vooral bekend vanwege het gebrek aan een pinautomaat. Althans, dat was altijd een gebrek. Per april dit jaar kun je ook hier met plastic betalen. Dus geen onnodige tripjes meer naar De Waag. Daarnaast is het ook nog eens een betaalbare plek om te eten en dat is tenslotte toch de insteek van dit stuk. Leeuwarden kent een hoop plekken om te eten die ook een daghap bieden. Onder andere Huize Kwast stelt haar keuze tentoon op de Facebookpagina. Daarnaast zien veel andere restaurants de voordelen van informatie verstrekken via social media. Even opzoeken en in de gaten houden dus. Weet je precies wat de pot schaft als je geen zin hebt om te kokkerellen.

Ook zijn er nog andere eetgelegenheden die het anders aanpakken. Double B, bijvoorbeeld, heeft niet zo zeer een daghap, maar wel een special. Dit is vaak een burger die het net even anders doet. Er is er een voorbij gekomen waarbij asperges een van de ingrediënten waren.

Dit artikel staat ook in de Leeuwarder Studentenkrant (LSK): “De LSK bestaat sinds september 2012 en is de ultieme krant voor studenten (dat vinden wij zelf uiteraard). Het unieke aan de Leeuwarder Studentenkrant is dat hij volledig geschreven en gefotografeerd wordt door studenten en pas-afgestudeerden. Kortom de doelgroep, dat zijn we zelf. We schrijven over dingen die we leuk vinden of waarvan we denken dat het belangrijk is om over te schrijven.”

Door: Niels Remigius, Student communicatie die fotograferen en schrijven graag combineert. En daar ook nog eens ontzettend veel lol in heeft!
Foto’s: Christian Kamminga, Café de Kantelaar/Ouwe Stoep, de Nachtwacht, Niels Remigius

Ga het gesprek aan ( comments)