Louche expositie met dode Chinese zwervers komt naar Leeuwarden

Real human bodies in Leeuwarden

Op 12 juli kun je in Zalen schaaf naar een verzameling dode en geconserveerde Chinese zwervers kijken. De controversiële reizende expositie Real Human Bodies kan tot op heden nooit helemaal duidelijkheid geven over waar hun pronkstukken nou eigenlijk vandaan komen.

Een aantal jaar geleden was er opeens Body Worlds Rx. Doordat peplastiniceerde lichamen in actieve poses stonden opgesteld, kon je mooi zien welke spieren belangrijk zijn en hoe dat dan allemaal werkt. Beetje luguber, maar ook wel bijzonder. Niet eerder kon je buiten een medische studie zo in aanraking komen met de menselijke anatomie en de tentoonstelling was een wereldwijd succes.

Als iets een succes wordt, is er altijd wel iets of iemand die daar een kopie van wil maken en dat is eigenlijk wat Real Human Bodies doet. Als een reizend circus toert de verzameling lijken al jaren over de wereld en doet steden aan waar ze hun rariteitenkabinet uitstallen onder de noemer van wetenschap. Dit is echter niet vrij van controverse.

Geen vrijwillige lichamen

Zo is het nog steeds niet helemaal helder waar toch al die lichamen vandaan komen. Oprechte Amerikanen die hun lichaam ter beschikking aan de wetenschap hebben gesteld, zei de organisatie in het begin. Geëxecuteerde Chinese gevangen, beweerden sommige onderzoeken en actiegroepen. Kogelgaten in achterhoofden van de tentoongestelde lichamen leken die beweringen te staven.

Behalve geëxecuteerde Chinezen, zou een gedeelte van de lichamen ook behoren aan overleden Chinese zwervers, wiens overschotten door de staat werden geruimd. Die arme sloebers hadden geen idee dat hun lijken door hun moederland aan een expositie werden verkocht. Laat staan dat ze er toestemming voor hebben gegeven dat bezoekers hun gestripte lichamen mogen begluren.

In Leeuwarden nog wel te zien

real human bodies expo leeuwarden

De organisatie stuurt daarop het narratief iets bij. Oké, het zijn misschien niet alleen Amerikanen, zeggen ze nu, en misschien zijn het inderdaad vooral arme Chinese sloebers. Maar daar is verder niks illegaals aan, dus dikke doei. Zo hobbelt Real Human Bodies ongehinderd door enig moreel besef langs allerlei nieuwsgierige ogen.

Ze worden wel gehinderd door sommige overheden. In Frankrijk en Tsjechië werd de expo al verboden en in Australië deed een groep advocaten en academici een beroep op de overheid om Real Human Bodies te sluiten. In Leeuwarden kun je wel naar deze lichamen kijken. Natuurlijk is dat interessant. Maar met deze kennis, ook een beetje vreemd.