LF18 door de ogen van SELF.

Culturele Hoofdstad 2018

Leeuwarden Fryslan 2018 is in volle gang. Leeuwarden is omgetoverd tot culturele hoofdstad en in heel Friesland vinden evenementen plaats. Op de Zwette was onlangs de opening van SELF. collective, de nieuwe culturele broedplaats van het noorden.

Wat vinden de young professionals van het enorme spektakel rondom LF18? Hieronder de ongezouten mening van Céline, Alex, Rianne en Diede.  

Er gebeurt van alles

“Sinds de officiële opening vind ik het fantastisch om te zien dat er van alles gebeurt: Lân fan Taal en het prachtige kunstwerk van Daan Roosegaarde op het Zaailand”, vertelt Rianne, artistiek partner en productieleider van De Broeikas. “Ik hoop dat die bedrijvigheid het hele jaar in de stad zal blijven! Momenteel ben ik zelf vooral bezig met ‘Under de Toer’. Het hele jaar door zullen er op 32 verschillende plekken manifestaties plaatsvinden met en door de gemeenschap. Samen krachten bundelen: dat is voor mij een kernwaarde van LF2018.”

Diede, exposerend kunstenares bij SELF. is trots op de culturele hoofdstad. “Ik ben blij dat er wat meer roerigheid is en dat er vaker dingen te beleven zijn. Zoals de mooie waterlichtshow op het plein bij het Fries Museum. En de projecten van Lân Fan Taal die door de stad verspreid zijn”.

Céline, oprichtster bij SELF. voegt hieraan toe dat 058 een zichtbare transformatie heeft doorgemaakt. “De stad is prachtig geworden.”

Het is nodig

Alex is partner van SELF.collective. Ze vindt het ‘helemaal top’ dat Leeuwarden culturele hoofdstad is. Ook vindt ze het broodnodig dat er in Leeuwarden aandacht wordt besteed aan kunst en cultuur. “Er wordt naar mijn mening te weinig aandacht besteed aan kunst in de samenleving. Er wordt steeds meer wegbezuinigd.”

“Dagelijks fiets ik naar onze loods in de Zwette”, legt Céline uit. “Hiervoor passeer ik de vervallen industriële gebouwen op de Snekertrekweg met ‘lelijke’ hekken. Deze hekken transformeerden binnen zowat 24 uur naar uithangborden: meterslange logo’s van LF18. Bijzonder, maar wel een heel makkelijke oplossing om de vervallen gebouwen en hekken te verbloemen voor de mensen die de stad inrijden.”

Little guys

Volgens Alex, Céline en Diede is LF2018 een uitgelezen kans om aandacht te besteden aan de plaatselijke kunstenaars, het opkomend talent en startende ondernemers. “Ik heb het programma bekeken en vind het allemaal vet, maar alle namen zijn al bekend. Dit was juist zo’n goede kans geweest om the little guys een podium te bieden. Zij zijn degenen die het nodig hebben.”

Céline legt uit: “Ik hoop dat we met het opzetten van SELF. de stad kunnen vergroten buiten de zogenaamde grachtengordels. Het is een eind fietsen naar onze loods, zegt men. Maar laten we nou eerlijk zijn, in Amsterdam ben je altijd 30 minuten onderweg van A naar B. Het wordt dus tijd dat wij in het kader van culturele hoofdstad de kunstinitiatieven gaan zien die buiten die grachtengordels liggen en onze hoofdstad nog groter en rijker maken.”

Tekst geschreven door: Floor Wip, op initiatief van SELF.Collective.

Ook iets absurds, tofs, of grappigs te melden? Drop het op dumpjemeuk@suksawat.nl.

Ga het gesprek aan ( comments)