Ik ging naar Welcome to the Village en leefde drie dagen lang alleen op maaltijdshakes

Welcome to the Village viert dit jaar haar eerste lustrum. Voor de gelegenheid wil ik een toffe challange doen waarbij ik het ene toffe initiatief uit Ljouwert combineer met het andere. Oftewel: drie dagen Village overleven op Lently shakes.

“Jezus Teo, wat doe je jezelf toch weer aan.” Collega’s Willem Groeneveld en Stefan Bleeker schudden lachend hun hoofd. Hoezo? Lently shakes zijn best oké! “Anders ga je volgend jaar als challenge tijdens het gehele festival alleen maar voortbewegen met kikkersprongen.” Ik kijk Willem aan. Helemaal geen slecht idee.

Stonershake

Lently en ik hebben een mini-geschiedenis. Zo’n jaar geleden tijdens Startup Weekend in Groningen ontmoet ik Mustafa Boutzamar. Het is de laatste avond en we staan buiten bij een vuurkorf. De gesprekken vliegen van maffe ideeën over startups al snel richting psychologie, bewustzijn, efficiëntie en persoonlijke vooruitgang.

Pas na zo’n half uur lullen, schudden we elkaar de hand. Ik vertel dat ik journalist ben, Muss komt met een verhaal over Stonershakes. Stoner what?! “Stoners zorgen niet goed voor zichzelf. Daarom hebben we een formule waarbij een gezonde maaltijd in één shake zit”, legt hij me uit.

Oké, mag ik dat proeven? “Zeker, ik stuur je wel een pakketje.” Tof, dan ga ik een week lang alleen dit nemen en kijken of het werkt. Zo gezegd, maar nooit gedaan. Het pakketje komt wel aan op kantoor, maar een week lang shaken blijft uit.

Lently

Tot zo’n veertien dagen geleden. Facebookbericht van Mustafa: “Gefeliciteerd met je verjaardag!” Ik feliciteer hem terug met de nieuwe merknaam van Stonershake: Lently. Het idee om voor een langere periode te shaken, schiet gelijk door me heen.

Kunnen jullie me niet een paar zakken geven om tijdens Welcome to the Village te kijken of ik een festivalweekend lang kan overleven op Lently? “Ja, tuurlijk man. Ik geef je er zes. Dan kan ik met een gerust hart er van uitgaan dat je niet verhongert met al dat heen en weer geloop en gedans.”

Welcome to the Village

Zodoende giet ik mijn shaker vol met water voor de ogen van mijn collega’s die hoofd schuddend naar me kijken. Het is ondertussen al zaterdag. Na een laatste broodje filet americain op station Groningen is er geen vast voedsel meer door mijn mond gekomen.

“Hey, dat is Lently! Die neem ik altijd als lunch”, roept Annemarie Lindeboom in de perstent. “Ze zijn lekker hè?” Ik knik. Ze zijn zeker lekker. De Zweedse bloggers, die tijdens het festival speuren naar toffe verhalen, kijken me vragend aan. “What are you drinking, Teo?

Echt eten

Ik probeer mijn Zweedse collega’s uit te leggen wat ik aan het doen ben, maar al snel barsten ze in lachen uit. Wie wil er nou niet eten? Eten tijdens een festival is toch juist een leuke bezigheid. Al die tentjes afstruinen en kleine hapjes proeven. Van alles wat de lokale industrie te bieden heeft.

Maar Lently is ook lokale industrie, werp ik er tegenin. “No, Teo you know that’s just bullshit.” Terwijl ik mijn eerste slokken van mijn laatste shake voor de dag neem, lopen de Zweden richting het festivalterrein. Echt eten scoren, roepen ze.

Honger of geen honger

Eerlijk is eerlijk, ergens hebben ze natuurlijk gelijk. Toch is mijn nieuwsgierigheid te groot om mijn challenge af te breken. Na twee dagen geen vast voedsel heb ik nog steeds geen honger. De Lently shakes doen hun werk.

Hoe werkt het recept van Lently eigenlijk? Vroeger nam ik eiwitshakes, maar die vulden voor geen reet. Deze maaltijd units daarentegen zijn echt voldoening gevend. Ongeveer een halve beker water en een dikke drie scheppen Lently houden me zo’n drie uur op de been. Geen hongergevoel, geen cravings.

Recept

“Je mag altijd contact met me opnemen voor vragen.” Ik houd Mustafa aan zijn woord en bel hem op. Hoe werkt deze tjak nou eigenlijk? Hij moet lachen. “Je kunt sowieso op onze website zien wat er allemaal ingaat.”

Mustafa legt me uit dat in tegenstelling tot veel maaltijdvervangers Lently zich echt op de inhoud focust. “Smaak is ook belangrijk, maar je moet wel de juiste substanties binnenkrijgen. Anders is het niet gezond en krijg je bovendien ook sneller honger.”

Gekkigheid in de voedselindustrie

Zo zitten er in Lently geen rare zoetstoffen. De ingrediënten zijn onder andere gevriesdroogde spinazie, rijstbloem, havermout, lijnzaad, raapzaad, eiwitten en rietsuiker. Die laatste is slechts in kleine hoeveelheden toegevoegd om de pure ‘grondsmaak’ van de shake ietsje te versoepelen.

“Je zult verstelt staan wat er in de voedselindustrie allemaal mogelijk is. We kregen een lijst met allemaal stoffen die we niet op het etiket hoefden te zetten”, zegt Mustafa. “Dat is best gek, want je wilt toch weten wat er allemaal ingaat?” Daarom staat er op de website van Lently alles wat er in de shakes gaat.

Gekkigheid in de voedselindustrie is natuurlijk niet nieuw. “Nee, maar als je het voor je neus ziet, is het best schrikken. Mensen zeggen vaak ook dat Lently een hele basic smaak heeft. Dat komt omdat we geen zoetstoffen gebruiken. Alle zoetigheid komt uit de natuurlijke ingrediënten zelf.”

Drie dagen vloeibaar

Zondagochtend scheur ik de laatste zak van mijn Lently shakes open. Terwijl ik de Brinta drinkontbijtachtige substantie naar binnen laat glijden, bedenk ik me dat er vanavond een lekker maaltje op me staat te wachten. Sterker nog, ik krijg er kippenvel van.

Drie dagen vloeibaar eten is leuk tijdens een festival. Het scheelt me denktijd, moeite, onnodig veel geld en drie kilogram. Honger heb ik niet gehad. Ik heb er zelfs tot aan het eind van genoten en denk dat het een vast onderdeel in mijn dagelijkse voeding wordt. Als lunch bijvoorbeeld. Maar uiteindelijk is ergens op kauwen ook wel weer eens tof.

Ga het gesprek aan ( comments)