Doei Brada – lelijkste hoekje van de stad eindelijk plat

Brada staat leeg

Het heeft even geduurd, iets van honderdduizend jaar of zo, maar binnenkort gaat de vervallen Brada vleesfabriek dan eindelijk echt plat. Wat er nu komt, weet nog niemand.

Huis van horror, heroïne-opslaghok, woonplaats van zwervers en all-round gevaarlijke plek. De panden aan de Marshallweg begonnen met de jaren een eigen leven te leiden.

Daar zit een hele geschiedenis aan vast van vleesmaker Brada die dertigduizend euro per maand verlies draaide, tot aan een Deense verpakker die met de crisis in de lucht toch maar niet het boedeltje over kocht.

Al die tijd gebeurde er met de panden zelf helemaal niks. Eventjes woonden er nog wat mensen anti-kraak en enkele bandjes hadden er hun oefenruimte. Dat was ook maar van korte duur.

Help Brada een handje instorten

Brada van binnen

Serieus, hoe freaky is dit?

Langzaam maar zeker begon de boel op instorten te staan. Alle ramen zijn ondertussen ingegooid en graffiti siert de buitenwanden. Heel fleurig is het allemaal niet.

Sterker, het is een doorn in het oog van iedere Leeuwarder. Als je vanaf die kant de stad in komt rijden, is toch je hele dag meteen naar de klote? Ten einde raad heeft de gemeente er maar een doek omheen gespannen met daarop #LF2018 beeldmateriaal. Bijna letterlijk een doekje voor het bloeden.

Godzijdank wordt die doorn hopelijk zeer binnenkort uit onze arme oogjes gehaald. De gemeente heeft een sloopvergunning verleend, dus met een beetje goede wil moet dat goed komen.

De toekomst is niet duidelijk

Brada gaat plat

Wat er in plaats van Brada komt weet niemand nog. Eerder was er sprake van een hele wijk, met appartementen, winkels en zelfs kantoren. Misschien koopt de verffabriek ernaast de grond ook wel, wie weet.

Zelf hopen we op een mooi parkje. Aan die kant van Leeuwarden is verbazingwekkend weinig groen en is meer dan genoeg ruimte voor een boompje, struikje en fonteintje. Wat zou jij er het liefste zien verschijnen?

De foto’s zijn van Jeroen van de Bovenkamp

Ga het gesprek aan ( comments)