Leeuwarders: merkwaardig, maar bovenal goed volk – Column

leeuwarders

“Leeuwarden: die plaats daar aan het einde van de wereld. Kachel je nog iets verder, donder je van de rand. Hoef je eigenlijk ook niet heen, want er is praktisch niks te doen en er woont vreemd volk waar je niks van verstaat”, aldus de bevooroordeelde Nederlander.

Maar wie hier één keer is geweest, ziet een prachtplek; pittoreske grachten, rust, mooie lokale ondernemingen, afgewisseld door alles wat een mens nodig heeft en festivals met internationale allure. Leeuwarden overtuigt. Het volk daarentegen, is iets lastiger te doorgronden.

Skeve toren? We love it!

“Staat wel erg scheef, niet?” Klopt! Mooi hè?

De Oldehove had ruim honderdtwintig meter moeten worden, maar is blijven steken op veertig.

Destijds stonden de Liwwadders teleurgesteld te kijken. Als een dame naar een macho die heel wat belooft, maar slechts een derde daarvan onder z’n boxer vandaan tovert. Tadaaah!

Leeuwarden missen

Bovendien scheef, krom en een keer ingestort. Teken van God en symbool voor de teloorgang van de Rooms Katholieke kerk, volgens de protestanten dan. Blijkt achteraf weinig met Hem te maken te hebben. Stond aan de rand van een terp en daarom een brute inschattingsfout. Wisten zij veel.

Hoewel de kromme stapel stenen resultaat is van een totale mislukking, staat de Oldehove nu symbool voor eigenzinnigheid en is het de trots van een karakteristiek volkje. A’k de Oldehove niet siën ken, dan foël ik my onwennich.

Liwwadders: van teleurstelling, via acceptatie naar koesteren. Mooi wel.

Anti-Fries

Van een scheve toren naar scheve gezichten voor de beeldbuis. Zondag zeven uur, bord op schoot, samenvattingen eredivisie, Heerenveen – SC Cambuur. Een spandoek siert het uitvak. Maar… Anti-Fries? Leeuwarden is toch de hoofdstad van… Waarom… Huh!? Ja, lastig. Snapt de rest van Nederland niet zo veel van.

Heerenveen heeft de Friese vlag geclaimd en ademt een en al nationalistisch sentiment. Schoppen de Cambuur-supporters graag tegenaan.

Leeuwarden ligt dan wel in Friesland, maar geniet toch een aparte status. Vroeger al. Het had – en heeft nog steeds – een centrumfunctie in de regio en daarom een andere ontwikkeling doorgemaakt dan de gebieden eromheen. Ander volk, ander dialect. En een meer open houding ten opzichte van de rest van Nederland.

De anti-Friese mentaliteit is zeker niet standaard bij elke Liwwadder. Valt bij de meesten wel mee. Maar praat je lang genoeg, dan ontlok je niet zelden een een uitspraak als:  “Leeuwarden ligt niet in Friesland, Friesland ligt om Leeuwarden heen.” Touché.

Klagen? Nee joh

Mooie stad, mooie club, mooie toren. Niks te klagen, zou je zeggen. Maar waarom komt ‘de Liwwadder’ soms zo negatief uit de hoek? Wie de tijd neemt, zal zien dat onder deze ogenschijnlijke mantel van pessimisme een sterke betrokkenheid schuilt.

Leeuwarders vinden het vaak lastig dit bevlogen, positief en opbouwend te verwoorden. Komt er dus een beetje bot, rauw en ongefilterd uit. Toch willen ze eigenlijk maar één ding: het beste voor hun stadsje. Goed volk, echt waar.

Door Freek Niemeijer: bewonderaar van Liwwadden en haar inwoners.

Foto bovenaan: Ruben van Vliet

Ga het gesprek aan ( comments)