Leeuwarders maken cursus ‘Verantwoord pesten’

pesten

De cursus ‘Verwantwoord pesten?’ is opgezet door Elmar Peters, Luc Leloup, Judith Brands en Berber Reykers. Ze kennen elkaar van ​​​​​Minerva Academie voor Popcultuur. De insteek van de cursus is dat pesten nooit helemaal weg gaat en dat je er dus mee moet leren omgaan.

“Van gepest worden, word je hard, tenminste als je het op een verantwoorde manier doet,” vertellen de jonge Leeuwarders achter de cursus. Daarom hebben ze de cursus opgezet. “Veel anti-pestprogramma’s kunnen beter,” vinden ze.

Pesten aanpakken bij de bron

Judith en Berber kijken vaak naar pestprogramma’s op tv, en toen bedachten ze dat ze ook wat met het onderwerp wilden doen, maar dan anders. “De programma’s focussen zich vooral op de gevolgen van pesten, dus de gepeste in kwestie. De Leeuwarders denken dat het beter werkt als je pesten bij de bron aanpakt, de pester. Vanuit die visie zijn ze begonnen met het schrijven van de cursus.

De cursus ‘Verantwoord pesten’ is voor iedereen. Jong, oud, pester of gepeste. Het is een interactieve cursus en heeft een energieke opening. In een veilige en vertrouwde omgeving leren de deelnemers elkaar kennen. Aan de hand van filmfragmenten, mediavoorbeelden en rollenspellen bespreken we wat we zien gebeuren.

Bewustwording

Met als doel bewustwording te creëren van wat er gebeurt tijdens het pesten. Waar gaat plagen over in pesten? Wanneer bereik je de grens? Wat zie je dan gebeuren? Elmar, Luc, Judith en Berber willen handvatten meegeven waar ze wat aan hebben. “Pesten mag maar ken wel je grenzen.”

Pesten 2

In de cursus hebben ze het over verschillende levels van pesten, pesten op de basisschool, pesten op de middelbare school, cyberpesten en pesten op het werk. Hierdoor is het voor iedereen interessant. Voor ouders is het ook interessant om te horen hoe het er aan toe gaat bij hun kind op school

Wanneer?

De cursus ‘Verantwoord pesten’ wordt op 18 juni gehouden, op Achter de Hoven 23 te Leeuwarden. Inschrijven kan nog! Mail naar verantwoordpesten@gmail.com

De cursus is volledig gratis te volgen en duurt ongeveer één uur. Het tijdstip zal ongeveer 12:00 uur zijn. Na aanmelding worden meer details doorgegeven.

Mocht er meer animo zijn zal de cursus vaker gegeven worden op meer plekken in het land.

Tekst en illustratie: Johanna van der Vegt.

Ga het gesprek aan ( comments)