Leeuwarders drinken chronisch te weinig alcohol

onderzoek naar overmatig drinken in Leeuwarden

Zeven procent van de Leeuwarders is een overmatige drinkert. CBS heeft daarvoor een onderzoekje gedaan. Dat betekent dus dat we nog behoorlijk wat moeten zuipen om bij de absolute top te horen.

Over het algemeen kunnen we in onze stad heel behoorlijk drankjes doen en toch drinken we chronisch te weinig om de top te halen. Slechts zeven procent van ons hoort bij de zogenaamde overmatige drinkers.

Als man hoor je bij dat selecte clubje drinkeboeren wanneer je minimaal 21 glazen per week drinkt en als vrouw tik je er ten minste 14 weg in hetzelfde tijdsbestek.

Daarmee scoren we over heel Nederland gezien gemiddeld. En iedereen weet, gemiddeld is geen fuck aan. Gemiddeld is lauwe koffie, bloemen van vorige week en opgewarmde patat. Gemiddeld is voor losers.

Alcohol en ambitie

drink alcohol in leeuwarden

Ja, omhoog met die fles!

Willen we er echt bij horen, moeten we nu beseffen dat maar liefst 93 procent van de Liwwadders geen ware drinker is. Van die zeikerds die na twee biertjes naar huis gaan, ‘want ik moet morgen ook weer vroeg.’

Met die instelling win je in het culturele jaar onzes heeren 2018 natuurlijk geen nationale drinkwedstrijden meer. Tenzij diegene moet rijden, past er altijd nog wel een pilsje bij.

Want die 93 kan nog wel wat procentjes worden bijgesteld, beste Leeuwarders. We moeten het alleen wel echt willen. Neem een voorbeeld aan de Wadden, waar men zonder uitzondering een tien plus scoort.

Of anders aan de dappere moeder die haar minderjarige kind mee drinken nam in de Jumbo. Kijk, dat is pas een oprechte toewijding aan de toekomst van je kinderen én die van je stad.

Gebruik dit weekend

drink alcohol in Leeuwarden

Bucket Challenge.

Meer van deze alcoholische initiatieven bezorgen ons zeker weten een hogere plek. En met de hoeveelheid studenten en voetbalsupporters die onze mooie stad rijk is, moet het toch niet te moeilijk zijn.

Dus, studenten, scholieren, supporters en wijze moeders, waar wacht je op? Het is dit weekend schitterend weer. Oftewel, de uitgelezen mogelijkheid om de terrassen te bevolken en halve liters weg te werken in de Prinse.

Leeg die tap, bestel nog een droge witte wijn met ijs, doe er een paar cocktails bij en vergeet niet te eten. Als we samenwerken en onze vrienden niet te vroeg naar huis laten gaan, ziet onze toekomst er leverkleurig uit!

Ga het gesprek aan ( comments)

Psst, hier is meer afleiding: