Leeuwarder VVD’er vliegt weer hard uit de bocht met racistische tweet

Je kunt heel veel vinden van de demonstraties  in Dokkum. Je mag er ook heel veel over schrijven. Maar je kunt de demonstranten niet wegzetten als ‘neger fascisten’ en ‘relnichten’. Zeker niet als je een prominent VVD’er bent in Leeuwarden,  zoals Gert Jaap van Ulzen.

Gert Jaap is partijbons in de Leeuwarder VVD-tak. Jarenlang raadslid geweest en tegenwoordig nestelt hij in het bestuur als penningmeester. In zijn vrije tijd is Gert zo ongeveer de Leeuwarder Donald Trump. Hij is erg actief op Twitter waar hij vooral de link tussen menselijk handelen en klimaatproblematiek in twijfel trekt. Tussen het ontkennen door floept er af en toe wat racistische bagger uit zijn toetsenbord.

Ezel, steen en doorgaan

Zo twittert hij in 2014 over moslims: “Oppakken en een geketende voettocht naar Auschwitz… werkt zeer curatief en ruimt bovendien lekker op.” Voor zulke uitspraken kun je en moet je eigenlijk vervolgd worden. Reden voor Gert Jaap om de tweet destijds snel weer offline te halen. Maar internet vergeet niet. Dat moet de VVD’er weten, ook als hij vanmiddag in zijn toetsenbord klimt om weer een racistische scheet te laten.

Sommige mensen hebben meer waarschuwingen nodig dan er stenen zijn om zich aan te stoten, daar is GJ er een van. “Hallo alle 6 neger fascisten uit Amsterdam uit die relnicht bus. Ga eens even heel rap normaal doen of linea recta naar huis.  En vergeet die 40+ witmensen achterin niet mee te nemen. #Mafklappers #Dokkum,” slingert hij vanmiddag de wereld in. Om de tweet vervolgens weer heel snel te verwijderen.

Is dit waar VVD Leeuwarden voor staat?

Dapper brullen en dan de diarree weer intrekken. Maar helaas voor Gert Jan: screenshots zijn gemaakt en daar wordt de VVD in Leeuwarden mee geconfronteerd op sociale media. Ricardo Brouwer, een Friese activist voor mensenrechten, opkomer voor minderheden, schrijver en onder andere presentator, vraagt op Facebook: “Is deze man nog actief bij jullie? Klimaat-ontkenner, racist, homofoob. Is dat wat de VVD wil uitstralen?”

Nee, dat wil de VVD niet, maar echt afstand nemen doen ze ook niet: “Hoi Ricardo, tweets van leden via persoonlijke-accounts zijn persoonlijk. Standpunten van VVD Leeuwarden communiceren wij alleen via eigen kanalen. Overigens zul je deze strekking & toon niet terugvinden via diezelfde kanalen. ^J” Uiteraard is wat iemand privé zegt zijn of haar eigen verantwoordelijkheid. Maar de uitspraak is zo delicaat dat er terechte verontwaardiging is.

VVD komt met verklaring

De toon van het debat wordt mede bepaald door hoe vooraanstaande (lokale) politici ermee omgaan. Ik denk dat voor- en tegenstanders van Zwarte Piet het er grotendeels over eens zijn dat de discussie, mede door de emotionele toon, volledig ontaardt. We hebben juist volksvertegenwoordigers nodig die boven de groeiende en naarder wordende kloof uitstijgen en bruggen bouwen. Klinkt cliché, maar is zo.

Juit geen bobo’s die polariseren, schelden en zich racistisch uitlaten. Dat kan echt niet. Dat vinden zelfs de VVD’ers hier op de redactie. Want juist in de lokale politiek overlappen persoonlijke meningen en politiek visie elkaar. De partij moet duidelijk zijn met welke opvattingen ze zich willen associëren. Deze mening is er eentje waar je als brede volkspartij verre van moet blijven, vinden we. En inmiddels beseft de VVD ook dat ze er wat van moeten vinden.

Zojuist Joël Heiner van VVD Leeuwarden weten dat het bestuur vanmiddag met een verklaring komt.

Update: Van Ulzen stapt op

Van VVD Leeuwarden:

Het bestuur van VVD Leeuwarden neemt afstand van tweets van dhr. Gert-Jaap van Ulzen aangaande het anti-zwartepieten protest in Dokkum op 2 December 2017. Ondanks dat dhr. Van Ulzen de betreffende tweets op persoonlijke titel heeft geplaatst, heeft hij besloten zich terug te trekken uit het bestuur van VVD Leeuwarden. Het is geenszins de bedoeling geweest om mensen in diskrediet te brengen.

Beste VVD Leeuwarden,

Gewoon even een vraag: is deze man nog actief bij jullie?
Klimaat-ontkenner, racist, homofoob. Is dat wat de VVD wil uitstralen?

Geplaatst door Ricardo Brouwer op zaterdag 2 december 2017