Leeuwarder start-up bouwt de controller van de toekomst

Een controller voor je games die je precies kunt maken zoals je zelf wilt. De Leeuwarder start-up TreeTech perfectioneert momenteel hun PO!NT Controller, die vanaf volgend jaar bij elke gamer op het kastje moet liggen.

Gamen met een controller is niet altijd even handig. De knopjes zitten eigenlijk nooit echt prettig. Shooters zijn al helemaal de hel. Hoe positief je het ook bekijkt, richten met een pookje is gewoon vragen om een vingerkootjeverstuiking.

Dat komt zo. PlayStation, Microsoft, Nintendo, al die spellenboeren, maken één controller die het moet doen op honderden games.

Dus of jij nu in FIFA 18 je vingers breekt over een Rabona Flick, of tijdens het strafen wilt wisselen tussen wapens in Call of Duty, je doet het allemaal met dezelfde knoppen. Je hebt je maar aan te passen aan de controller.

Helemaal niet logisch, volgens de mannen van het Leeuwarder TreeTech. ‘Een beetje tennisser heeft ook een custom racket,’ zegt mede-oprichter Ba The Nguyen, ‘dus waarom zou je als gamer niet een controller hebben die zich aan jou aanpast, in plaats van andersom?’

Een controller naar jouw wensen

POINT Controller

Zier er chill uit, toch?

Met die gedachte maakten hij en zijn compagnon Christof de Vries zelf een gamecontroller. Eentje die nogal een aantal voordelen heeft ten opzichte van de traditionele spelletjesbestuurder.

Zo heeft de controller niet twee plekken heeft voor knoppen en knuppeltjes, zoals de meeste controllers, maar ook de achterkant kan worden gebruikt om het gamen makkelijker te maken.

In de video hierboven zie je dat met het prototype Overwatch wordt gespeeld, terwijl de vingertjes van Ba The lustig over de trackpad op de achterkant glijden. Op de voorkant heb je dan ruimte voor andere combinaties.

Nu is die handigheid al reden voor directe pre-order, maar het wordt nog leuker. De controller is modulair. De besturingsdingetjes met de pookjes en de knopjes kun helemaal naar je eigen wensen uitwisselen.

Dus ga je racen, dan gebruik je andere pads dan wanneer je voetbalt of een platformer speelt. Als je erover nadenkt, is het eigenlijk heel logisch.

En dan is de unit ook nog eens ergonomisch als een malle. Hij past veel beter bij de stand van je handen, wat in feite betekent dat je langer kunt spelen voordat je kramp krijgt.

Kost wat, heb je ook wat

Wat je wel als een nadeel zou kunnen zien, is de prijs. De PO!NT Controller moet ongeveer €125,- gaan kosten. Veel meer dan die van een PS4 of zo.

Daar staat dan weer tegenover dat het ding compatible is met alle systemen en vanwege het ontwerp ook meteen future proof is. Ben je wel klaar met het gamen op je PC en switch je naar het nieuwe systeem van Nintendo, dan kan je controller gewoon mee.

Fakking goed idee dus, deze controller op maat. Niet voor niks mochten ze al mee met Prins Constantijn om hun vinding te showen op de CES in Las Vegas en vorige week haalden ze de halve finale van de Philips Innovation Award.

Voorlopig moeten de gamers onder ons nog even aan modderen met de huidige generatie duimenbrekers. Volgend jaar wordt deze controller van de toekomst gelanceerd.

Met een beetje mazzel mogen we deze zomer het prototype gaan testen. Als het zover komt, nodigen we je misschien wel uit. Meer informatie over de PO!NT Controller vind je op de website van TreeTech.