Leeuwarder app maakt treinreizen leuker en socialer

sociale app

Beetje op je telefoon spelen of naar het landschap staren: treinreizen kunnen best saai zijn. Niet als het aan drie NHL-studenten ligt. Zij bedenken een ‘sociale app’.

Janien Potter, Marie Groenendal en Heiko van der Heijden doen mee aan hackatrain: een treinreis Amsterdam – Berlijn, waarbij studenten concepten ontwikkelen. Conceptontwikkeling in sneltreinvaart, zeg maar.

De drie Leeuwarder studenten – lerarenopleiding, bedrijfskunde en informatica – maken onderdeel uit van het excellentieprogramma X-Honours van de NHL en Stenden. De knappe koppen overtuigen de jury en peuteren een prijs los bij IBM. Terecht, want het idee is fris, sociaal en handig.

Sociale app

Wat kun je met de app? Helemaal niks. Is tenslotte nog in ontwikkeling. Maar als het helemaal af is, kun je het gebruiken voor reisinformatie. Saai. Hebben we 9292ov of de ns-app voor. Maar wacht even, dat is lang niet alles.

“Wanneer je inlogt op het wifi-netwerk van de trein verschijnt de app, die hoef je niet eens downloaden. Dan kun je vragen stellen aan andere reizigers, en hun oproepen lezen”, legt Heiko, de informaticus van het stel, uit.

“Heel handig voor internationale reizigers die niet bekend zijn met de 9292-app”, gaat hij verder. “Maar ook Nederlanders kunnen onderling een oproep plaatsen om een spelletje te doen, een goed gesprek te voeren of na de reis een taxi te delen. De mogelijkheden zijn eindeloos.”

De app verdwijnt weer wanneer je uitlogt. Zo blijven de oproepen up-to-date en relevant voor de trein waarin je zit.

NS positief

De drie winnen een jaar lang elke maand duizend euro tegoed aan IBM-cloudservices. Zo kunnen ze bijvoorbeeld gebruikmaken van een data-centrum in Groningen. De app draagt de naam NS GO en de Nederlandse Spoorwegen staan zeer positief tegenover het idee, wat op zich wel handig is.

“Het idee valt of staat natuurlijk met die samenwerking aangezien de app niet te downloaden is, maar ge├»ntegreerd wordt op het netwerk van de trein. Wij zijn in ieder geval zeer trots dat men toekomst ziet in het idee en hopen dat het realiteit wordt”, sluit Heiko af.