Leeuwarder filmmaker Max Lunter wint prijs in Cannes

Max Lunter, een Leeuwarder filmbouwer, heeft gister in Cannes een Gouden Dolfijn gewonnen met zijn film ‘Together we see more’. Da’s best knap.

Van die titel heb je waarschijnlijk nog nooit gehoord. Kan kloppen, want deze unit is niet gemaakt voor het grote publiek. Komt ook niet in de bios. Zelfs niet op DVD.

De Gouden Dolfijn win je dan ook niet in het goud en glitter hashtag rode loper feestje dat jaarlijks in Cannes wordt gehouden, maar tijdens de Cannes Corporate Media & TV Awards.

Dat is zeg maar de zakelijke versie van het festival. Niet minder knap natuurlijk, er doen filmers en instelling uit de hele wereld aan mee.

Pittige video

Together we see more

‘Together we se more’ is door Max gemaakt in opdracht van de NS. Treinmachinisten worden getraind om signalen te herkennen bij mensen die zich voor een trein willen gooien en de film is onderdeel van die training.

De internationale jury was behoorlijk onder de indruk en beloonde hem met de Gouden Dolfijn. Terecht, denken wij, want de film is niet een klein beetje indrukwekkend.

Meer van Max

Een sneak peak van ‘Drie mensen vinden een auto’

Gelukkig voor ons, zal Max Lunter zijn talenten niet enkel voor het interne gebruik van grote bedrijven bewaren. Ook wij, de burgers en buitenlui kunnen snel van zijn kunsten genieten.

Zo verschijnt ergens in de komende maanden ‘Drie mensen vinden een auto’ online. Dit stukje komische cinema van een minuut of twaalf, maakte hij samen met het Leeuwarder collectief Natte Haring.

Die film won trouwens ook al een prijs. Zeggen dat Max en zijn maten een behoorlijke mate aan skills hebben, is dan ook een understatement.

Het doel van Natte Haring

Natte Haring Film Collectief

En dan presenteren ze dit najaar alwéér een korte film op het Noordelijk Film Festival. ‘Het Grandioze Falen’ heet het ding, wat wel alvast een hele mooie titel is.

Door al deze korte films te maken, wat centjes te sprokkelen en hier en daar een prijs te winnen, werkt Natte Haring langzaam maar gestaag toe naar het uiteindelijke doel; een eigen speelfilm.

Op dit moment schrijven ze druk aan het scenario en in 2018 moet het filmen beginnen. Liwwadders als dat ze zijn, zullen de opnames voornamelijk in Leeuwarden en Friesland plaatsvinden.

Niet om het een of ander, maar dat is retecool. De eerlijkheid gebied ons te zeggen dat de foto van Max Lunter met een prijs boven dit artikel al van veel eerder is. Won ‘ie ook een prijs. Like no big deal.

Ga het gesprek aan ( comments)