Leeuwarden: ’t mut mar eens wat wurde – column

Leeuwarden Robin de VosBuiten Friesland wordt er nog wel eens wat geroepen wat nog maar net door de beugel kan. Af en toe oorzaak van een internationale rel, machtig vinden ze dat. Presidenten, koningen en goden worden om de haverklap beledigd. Vaak nog terecht ook. Wij in het noorden doen het vaak wat kalmer aan.

Hier in Leeuwarden maken we niet zoveel gebruik van ons recht op vrijheid van meningsuiting. Negatieve geluiden worden het liefst weggemoffeld. Dat we er van uitgaan dat Leeuwarden en alles wat er uit voortkomt nooit wat is geweest en ook nooit zal worden, is voor ons al kritiek genoeg. Bij alles wat daarna gebeurt, hoe bedenkelijk ook, halen we onze schouders op en denken: ‘Ach, ja…’

Om vervolgens tegen niemand in het bijzonder te bevestigen dat het inderdaad nooit wat weest het en nooit wat zal wurde. Die Piter Wilkes vatte het maar mooi samen. Het is een overtuiging die in het DNA van Leeuwarden zit en die ons, heel gemakkelijk, ontheft van alle kritiek. Alles wat kut is, wordt hier simpelweg gedoogd.
Neem nou eens dat voetbal van ons.

Vanaf september weet iedereen met en zonder een blauw-geel hart al zo ongeveer dat SC Cambuur gaat degraderen. Het bestuur moddert wat aan, ziet zijn belangrijkste spelers de deur uit wandelen en laat plannen voor een nieuw stadion oogluikend wegzakken in het drijfzand der onhaalbare ambities. En wat vindt de gemiddelde Leeuwarder daarvan? Allemaal prima.

Bij elke zichzelf respecterende profclub zouden de supporters al lang en breed verhaal hebben gehaald bij de beslissingsmakers, maar het Leeuwarder Legioen komt zonder morren weer de stoeltjes vullen. Want ja, om heel eerlijk te zijn zagen zij die degradatie drie jaar geleden al aankomen. Wat een lamme treurnis, man. Zeg dan gewoon eens over zo’n voorzitter dat het een apeneukende klootzak is die de club verkwanselt. Misschien dat ‘ie het dan snapt.

Henk de Jong, ook al zo’n onnozelaar die door iedereen op handen wordt gedragen. Als het goed gaat een beetje leuk doen, maar stiekem wel constant maar roepen dat het eigenlijk veel te goed gaat. Die liep zichzelf alvast in te dekken voor slechte resultaten. Weet je wie dat ook doen? Losers. Weer een voorbeeld van die lamlendige zelfonderschatting.

Toen de uitslagen parallel liepen met de voorspellingen, ontdeed deze halfbakken kapitein zich snel van het zinkende schip en verdween terecht in de obscure vergetelheid der burgerij. Wat doet hij nu eigenlijk? Ik kan het je wel vertellen. Hij vertelt somber tegen de buurman dat hij de degradatie eigenlijk al drie jaar lang aan zag komen. Dat het onvermijdelijk was. En wat vindt Leeuwarden van dit verraad? De huichelende voetbaljoker krijgt nota bene bedankjes.

Zo kun je nog wel even doorgaan, maar niemand doet het. Waar blijft de Leeuwarder satire? Die bestaat nog steeds niet. We buigen braaf het hoofd en laten het gebeuren. Deze regionale zelfkastijding begon al bij de bouw van de Oldehove. Het toonbeeld van mislukte dadendrang. Toen ze de eerste steen legden, hebben er waarschijnlijk al een paar gasten naast gestaan die zeiden dat het nooit zou lukken om er een echte toren van te maken.

Toen dat ding ook maar ietsjes over ging hellen, stond datzelfde groepje Leeuwarders hoofdschuddend te roepen: “Is niks! Wurd niks!” De burgemeester zag het aan en zei dat ze het zo maar moesten laten. Zodoende zitten wij nu opgezadeld met een scheve toren die nooit is afgebouwd. En we zijn er nog trots op ook.

Culturele Hoofdstad lijkt het volgende slachtoffer te worden van deze halfslachtige aanpak. Alhoewel het nu toch al een tijdje bekend is dat Leeuwarden in 2018 een culturele hotspot moet zijn, lijkt de organisatie elke dag opnieuw te worden verrast door het feit dat we die verkiezing gewonnen hebben. Vorige maand werd bekend dat het budget zo goed als gehalveerd is.

Nou, niet meteen een heel bemoedigend bericht. De Leeuwarder kijkt er niet eens meer van op. Want, ook dit is nooit wat weest en zal nooit wat wurde. Hetzelfde geldt voor een project als Neushoorn. Als dat na 2018 de deuren sluit, leggen we er ons zuchtend bij neer, zetten de TV aan en kijken gedwee hoe Cambuur sputtert in de onderste regionen van de Topklasse.

Leeuwarden is een junk, verliezen is haar heroïne. We moeten af van dat tamme, die volledige overgave aan de vernedering. Als eerste zou ik willen voorstellen om de Oldehove nou eindelijk eens af te maken. Ingenieuertje erbij, de stenen wat stutten en simpelweg door stapelen tot ze hoger is dan de dom in Keulen. Ten tweede denk ik dat we Piter Wilkens meteen moeten verbannen naar Rottumeroog, zodra hij nog een keer durft te zingen dat je het wel kunt schudden als je in Leeuwarden bent geboren.

Door Henk Rigter (foto door Robin de Vos) – Henk (32) is een halve avonturier met Leeuwarden als thuisbasis. Per ongeluk is hij deze stad en al zijn gebreken een warm hart toe gaan dragen. Het leven overkomt hem wat en daar schrijft hij graag over. Helaas staat zijn luiheid dikwijls in de weg van zijn ambitie. Henk is daarnaast doorlopend op zoek naar de perfecte pastasaus. Mocht je hem tegenkomen op straat, je mag hem altijd een complimentje geven. Een knipoog is ook goed. Hij doet niet moeilijk over zulke dingen.

Ga het gesprek aan ( comments)