Leeuwarden is zo duurzaam als een lekkende dieselmotor

duurzaam leeuwarden

Volgens Natuur & Milieu scoort Leeuwarden enorm laag op het gebed van duurzaamheid. Van de 42 geteste steden, komt die van ons op een sneue 32e plek.

Ja lekker dan. Zit je verdikke in een provincie die meer weilanden kent dan bebouwing, ga je er toch een beetje van uit dat je stadje daarvoor een beetje verantwoording draagt. Alles lekker een beetje groen houden en zo.

Zonnepaneeltje hier, windmolentje daar, recycling to de max, zorgen dat de woningen het een beetje leuk doen qua isolatie… Zo moeilijk kan duurzaam toch niet zijn?

Erg veel fijnstof en gebrek aan ambitie

rook duurzaam

Kijk, wat een rook.

Blijkbaar wel, dus. Het is nog knap lastig om een beetje groen en duurzaam voor de dag te komen. Natuur & Milieu keek in het onderzoek naar een stuk of wat punten en Leeuwarden doet het gewoon echt niet zo best.

Zo stoten we hier massaal fijnstof uit. In tegenstelling wat die term doet vermoeden, is dat stof verre van fijn. De minuscule deeltjes in vooral uitlaatgassen zijn enorm naar voor je longen.

Ook wel beschamend, Leeuwarden kent helemaal geen ambities wat betreft verduurzaming. Een beetje gemeente of stad stelt zichzelf nog wel wat doelen om de boel lekker fris en groen te maken.

Leeuwarden niet. Die geeft geen enkele methaanveroorzakende scheet om green deals en klimaatneutrale doelstellingen. Nee hoor, stoot maar lekker je diesel uit, zeggen ze hier. Stook je kachel hoog en houdt je ramen open!

Wat we wel goed kunnen

Het is niet zo dat we van Leeuwarden dan maar de hoofdstad van ozonlaagvernietiging moeten maken. We doen met duurzaamheid ook heus wel een paar dingen goed.

Zo wekken we elk jaar zo’n 76 Kilowattuur aan zonne-energie per persoon op. Best veel. En in het lijstje  ‘Inkoop Eigen Vervoer’ pakken we zelfs een tweede plek, wat die term ook maar moge betekenen.

Daarbij, weet je, lekker belangrijk. Wie zijn die gasten van Milieu & Natuur dan nou helemaal? Ook alleen maar een stelletje groene vingers die “dagelijks alles in het werk stellen om de wereld een beetje schoner en duurzamer te maken.”

Oké, misschien hebben ze er dan wel een beetje verstand van. Maar die 32e plek doet toch wel een beetje pijn hoor. Lees het hele rapport hier. Als je alles op één A4’tje wilt zien, koekeloer je hier.