VIDEO: Leeuwarden is een wegpiraat rijker

In Friesland toert een wegpiraat rond die lukraak mensen van de sokken rijdt. In de video die op Dumpert verscheen, weet een zekere ‘Daniël R’ tot vijf keer toe zich niet te gedragen op de weg.

Lul rijdt iedereen in Leeuwarden en Franeker die hij voor z’n dashcam krijgt van de sokken. Meer uitleg is eigenlijk niet nodig, al vragen we ons af wat deze gozer heeft gedaan om z’n rijbewijs te krijgen. We gaan er een beetje van uit dat ‘ie in ieder geval nooit echt heeft afgereden. Want dit kan toch niet?

Toch fijn dat zo’n sujet dan wel een dashcam installeert, want dan kunnen we met z’n allen vrolijk kijken hoe ontiegelijk onbehouwen mensen als Daniël achter het stuur zitten.

Met great horsepower comes great responsibility

wegpiraat danil dashcam

Een uitzondering: deze fietser verongelukt niet.

Technisch zit hij van de vijf keer nooit echt heel erg fout. Die eerste fietser bijvoorbeeld, had helemaal geen voorrang. En verderop kun je de andere bestuurders ook wel iets verwijten. Maar het gaat erom dat je als automobilist wel een zekere verantwoordelijkheid draagt naar de rest van je medeweggebruikers.

Je zit namelijk in een stuk ijzer op wielen dat rond de honderd paardenkrachten over het asfalt duwt. Dat is gewoon echt heel veel power. Als je dan die fietser raakt, is zijn been verbrijzeld, terwijl jij een kras op je bumper hebt.

Dat lijkt onze Daniël, die vooral in Leeuwarden en Franeker rondrijdt, niet helemaal te beseffen. Keer na keer laat hij zien geen idee te hebben hoe het allemaal moet, daar achter het dashboard. Hoe het stuur werkt, dat lukt nog, maar een beetje anticiperen op de wereld om hem heen, ho maar.

Of de politie aan dit soort beelden genoeg heeft om iemand het rijbewijs te ontnemen, dat zal wel niet. Misschien dat hij zelf na aanleiding van de aardige reacties op Dumpert eens aan zijn koppie gaat krabben en in het vervolg lekker de bus neemt.

Voor de rest, voetgangers en fietsers vooral, kijk uit. Daniel is vast ook niet enige idioot in Friesland met een auto. Blijf opletten, anticipeer en heers.

Ga het gesprek aan ( comments)