Volgens deze NHL-student kun je alles leren in twintig uur

skip to action 20 uren challenge

CMD’er Skip van der Lande leerde zichzelf binnen twintig uren om te tekenen. Makkie, zegt de student zelf. Sterker, ook jij kunt binnen een halve werkweek alles leren wat je wilt.

Binnen twintig uren Spaans spreken? Moet kunnen volgens Skip, die CMD studeert aan NHL/Stenden. In ieder geval de basics. Gitaar spelen kan ook, net als animeren, breien of handletteren.

‘Millennials, wat ik trouwens een vervelende term vind, maar goed, zijn vooral bezig met passief consumeren,’ begint Skip. ‘Er gebeurt niet veel. Ik wil ze motiveren en inspireren om uit die comfortzone te stappen.’

Daarom begon hij twee weken geleden met de ’20 Uren Challenge’, waarin hij mensen helpt om binnen niet meer dan twintig uur een nieuwe vaardigheid te leren. ‘Dat is helemaal niks joh,’ zegt Skip.

‘Praktisch heb je na anderhalve maand iets nieuws onder de knie’

Ondertussen zijn er in de Facebookgroep zo’n twintig mensen bezig met hun eigen uitdagingen. De een leert schaken, de ander wil een AdWords-certificaat halen en zo doet iedereen wat anders. ‘Door te delen hoe het gaat kun je ook echt bijhouden welke stappen je maakt,’ zegt Skip.

De eerste twintig uur

Op zijn website vertelt hij wat hem ertoe bracht om deze ’20 Uren Challenge’ te starten: ‘Twee jaar geleden zag ik een filmpje van TedX. Ene Josh Kaufman beweerde dat men in twintig uur een nieuwe vaardigheid op basisniveau kan leren.

Ik stond perplex. Stel je voor! Als je elke twintig uur zou besteden aan het ontwikkelen van een nieuwe vaardigheid! Al de uren die ik in computergames heb geïnvesteerd, hoeveel vaardigheden hadden dat wel niet kunnen zijn?

Het leek me een waardevolle uitdaging om aan te gaan en daarom ben ik begonnen met het ontwikkelen van een nieuwe hard skill: tekenen.

Josh Kaufman verteld in zijn Tedtalk over de “learning curve” en hoe dit werkt. Als je start met het leren van een nieuw iets, weet je er nog niks van. Hierdoor leer je in die eerste twintig uur ontzettend veel.’

Van krabbelaar tot kunstenaar

‘Ik begon met het zoeken van informatie over hoe ik het beste kan gaan leren tekenen. Ik heb me bijvoorbeeld verdiept in de materialen en de technieken. Met deze gegevens heb ik mijn doel bepaald. Wat wil ik kunnen na twintig uur?

Tekeningen van Skip

De eerste halen met pen en potlood

Het toffe hieraan is dat ik alles heb gedocumenteerd en kan zeggen dat ik ben geslaagd. Na twintig uur was ik in staat om organische voorwerpen te tekenen, perspectief, schaduwen, structuren en was tevens meteen verslaafd.

Nu heb ik er dus een nieuwe hobby bij, waar ik veel energie uithaal. Met mijn werk ben ik volgende week zelfs onderdeel van de Kunstroute van Leeuwarden 2018. En dat alles door dat ene experiment van twintig uur.’

Hoe jij ook iets nieuws leert

20 uren challenge skill

Klinkt we vet hoor. Maar hoe gaat dat nou dan in z’n werk, die challenge? ‘Je meldt je gewoon aan voor de ’20 Uren Challenge’. Dan krijg je van mij een worksheet en elke week een bericht met tips & tricks,’ zegt Skip.

‘Het zijn wat handvatten die je helpen met welke stappen je moet zetten, ‘je moet het verder wel allemaal zelf doen. Echt, je staat verstelt wat je na die twintig uren kunt. De tastbaarheid van het eindresultaat geeft een enorme voldoening.’

Een groot gedeelte van dit artikel verscheen eerder op Skip to Action, de website van Skip.