Krijgt Proefverlof het mooiste terras van Leeuwarden?

Woensdag opent Proefverlof haar gevangenisdeuren. Het nieuwe restaurant in de Blokhuispoort heeft een opvallend kenmerk. Dat houten terras aan het water kon wel eens het mooiste van de stad worden.

Van binnen de muren van de voormalige gevangenis loeit al maanden een onophoudelijk lawaai. Knettergek word je van al dat gezaag, gebreek en gebouw. Meelij met hen die ernaast wonen.

Ach, je moet het ervoor overhebben. Nu het bouwgeweld op zijn einde loopt, komen er ook schitterende dingen tevoorschijn. Straks de nieuwe bieb, eerder het stoere Alibi Hostel en nu dus Proefverlof.

De eetgelegenheid is een onderneming van kok Willem Schaafsma, horecaman Hotze Bouma, en Carexbaas Johan de Jong. We bellen even met Willem om te horen wat voor plek het Proefverlof eigenlijk is.

Over het Proefverlof

Links Willem. Rechts chef Stefan Visser.

“Een dikke dertien meter van de gevangenismuur is er afgebroken om de eetgelegenheid een plekje aan het water te geven,” zegt Willem. “Hotze is echt een man van het water, dus dit was wel een must.”

Aan de veredelde aanlegsteiger kun je ook je bootje kwijt, wat best handig is als je wat rond vaart en dorst hebt. Op de fotootjes die tot nu zijn vrijgegeven, ziet het er allemaal nogal fancy-pancy uit, is dat ook zo?

Van ribstuk tot een tosti en van bitterallen tot oesters, je kunt hier al snel terecht

“We willen juist een heel breed publiek aanspreken,” zegt Willem. “Natuurlijk moet je hier goed kunnen eten, maar je moet hier ook even langs kunnen komen varen om een tosti te halen.”

Alles ambachtelijk

Proefverlof geen tosti

Dit is geen tosti. Toch vast heel lekker.

Tosti’s zijn lekkere dingen, dus daar wil je meer over weten. Je haalt ze straks bij het Proeflokaal voor vijf euro. “Geen gekke prijs. En dan is het brood van Bakker Tromp, de ham en kaas komt ook uit de buurt en de ketchup maken we zelf.”

Verdikke, betaalbaar én ambachtelijk. Da’s niet gek. De kok die ook restaurant Eindeloos onder zijn leiding heeft doet er een schepje bovenop “Een driegangenmenu begint bij ons voor €29,95. Dan krijg je het ‘Menu van de Chef’.”

Prima eten, schitterend terras, tot nu toe klinkt het best genôch. “We hebben hier ook een heel leuk team staan,” zegt Willem, “waarmee we al een paar dagen proefdraaien en inwerken, zodat met de opening alles goed gaat.”

Willem heeft er zin in, dat merk je aan alles. Vooral omdat hij het zegt. “We hebben er veel zin in.” Het watertanden begint hier ook al wat. Over watertanden gesproken, zie jij jezelf al zitten met een pilsje en een tosti op dit terras?

Meer info? Klik dan hierrrr.