Wat de jonge Liwwadder politici doen na de verkiezingen

gemeenteraadsverkiezingen

Vorige week waren er dus verkiezingen om de gemeenteraad te voorzien van vers en minder vers bloed. Ook wat jongelui stelden zich verkiesbaar. Wat gaan ze doen nu de stemmen zijn geteld? 

Het stof van de verkiezingsstrijd is opgetrokken en de zetels zijn verdeeld. Veel is er niet veranderd. Rood als deze stad is, bleef PvdA de grootste. De rest van de partijen doen ook wel wat mee, maar het zijn Lutz en haar kornuiten die de lakens uitdelen.

Tenminste zes jongeren hebben heldhaftig campagne gevoerd om de status quo te doorbreken. Met voorkeursstemmen probeerden ze bijvoorbeeld een zeteltje te pakken.

Is dat gelukt? Geen idee. Om dat gebrek aan kennis op te lossen, bellen we met de kandidaten die we vorige week ook op video zetten.

Kevin Messak – VVD Leeuwarden

De VVD heeft dit keer behoorlijk campagne gevoerd. Mark Rutte was er zelfs bij. Dus hoopte Kevin op een kleine winst voor de liberalen. Maar de teller bleef stil staan bij vier zetels. Kevin, de nummer zes van de lijst, valt zodoende buiten de boot.

“Ja, het is toch een kleine teleurstelling,” zegt hij. Dit jaar blijft hij wel mee doen als fractieassistent. “De portefeuilles moeten nog worden verdeeld en zelf hoop ik op Infrastructuur en Economische Zaken.”

In dat geval zou hij dan op die onderwerpen mee mogen debatteren voor zijn partij. “Het sluit goed aan bij mijn werk en op die manier kan ik nog veel leren over de politiek.”

Sander Douma – PvdA

Ook Sander heeft tot nu toe niet de raad weten te halen, ondanks 117 voorkeursstemmen. De socialisten daalden een zetel. “Persoonlijk had ik een grotere daling verwacht en dacht ik dat we met negen zetels tevreden mochten zijn,” zegt hij.

“In de laatste weken voelde je de sfeer in ons team omslaan en kwam bij ons ook het geloof dat we dit konden waarmaken. Dat we nu nog steeds de grootste zijn is het belangrijkste.”

Daarbij is er nog een kleine kans dat Sander toch een zetel krijgt. “Ik reken er echt niet op,” zegt hij, “maar als wij twee wethouders leveren, dan schuif ik weer twee zetels door.”

Tot hij die zetel te pakken heeft, wil hij vooral aanspreekbaar blijven “Studenten en vrienden om me heen moeten weten dat ze altijd bij mij terecht kunnen als ze iets willen weten over de plaatselijke politiek.”

Johan Magré – D66

Op het moment dat we bellen, is het wat ongelegen. “Ik zit net in de benoeming, dus moet even wat papieren ondertekenen,” zegt hij aan de telefoon.

Dat betekent dus dat hij een zetel heeft? “Klopt. We hebben vier zetels, ik sta op nummer vier en ik heb ook genoeg voorkeursstemmen om die plek te behouden.”

Heuglijk nieuws! We willen hem echter niet al te lang storen in dit moment van glorie en hangen op. Voor een verdere reactie horen later da dat we op de lijsttrekker van D66 moeten wachten, die morgen eerst zelf wat wil zeggen.

Marisha van Huizen – CDA

Marisha zat de vorige periode in de gemeenteraad, hoe zit het dit jaar? “We hebben er hard voor gevochten,” zegt ze, “maar we hebben een zetel verloren en dus mag ik vanaf 1 januari opzoek naar een andere invulling van m’n tijd.”

“Toch zijn we heel tevreden,” zegt Marisha. “De vorige verkiezing wonnen we juist een zetel, dus we zitten als partij op een heel stabiele lijn.” Ja ja, politiek beest als dat het is, is een politiek correct antwoord als dit snel gegeven.

“Natuurlijk, het is wel balen,” geeft ze na een beetje aandringen toe. “Ik heb dit vier jaar met heel veel plezier gedaan, dus is dit het wel even schakelen.” Als een fractievolger blijft ze wel betrokken. “Dan kan ik meteen instromen als een fractielid besluit te stoppen.”

Jan Sarti – PAL Groen Links

“De campagne is voorbij, ik ga me weer concentreren op mijn studie,” zegt Jan. Met zijn plek dertien op de lijst van de lokale Groen Links, zat een zetel er voor hem eigenlijk nooit in.

Als enige partij wist Groen Links winst te behalen, waardoor hij ook best in zijn nopjes is met de uitslag. “Na de PvdA zijn we de grootste in de stad. Die winst is goed voor ons.”

“Tijdens de campagne ben je steeds met gelijkgestemden in de weer,” zegt Jan, “daardoor is mijn motivatie om iets met politiek te doen alleen maar groter geworden.”

Zonder zetel is er nog genoeg te doen. “Ik sluit me de komende tijd aan bij de steunfractie. Dat betekent dat je met de partij en andere leden mee praat over de onderwerpen in de stad.”

Rinze Bos – Christen Unie

Rinze voerde een pittige campagne, waarvoor hij ook een opiniestuk op deze site publiceerde. Door het halen van voorkeursstemmen hoopte hij in de raad te komen. Dat is niet gelukt. Hij haalde 140 stemmen op, speciaal voor hem, en dat was niet voldoende.

“Ik heb complimenten gekregen over het aantal dat ik gehaald heb,” zegt Rinze, “maar ik had er een stuk of driehonderd nodig.” Daarbij haalde de Christen Unie niet de zo gewenste derde zetel, wat alles nog verder bemoeilijkte.

Die zetels zijn naar nieuwe partijen gegaan zoals Lijst058 en 50PLUS. “Dan zet ik mijn vraagtekens bij hun toegevoegde waarde,” stipt Rinze aan. “Ze willen de burger meer betrekken bij de politiek. Als je dan vraagt hoe ze dat gaan doen, komt er weinig concreets uit.”

Rinze vindt het eerst wel prima met de politiek. “Ik blijf wel betrokken bij de partij, maar ga me eerst concentreren op mijn studie.”

Ga het gesprek aan ( comments)