Je opleiding straks betalen per vak/studiepunt in plaats van per jaar

betalen studie

Vandaag wordt er gestemd over een nieuw wetsvoorstel van de VVD en PvdA waardoor studenten straks hun opleiding per vak kunnen lappen in plaats van per compleet jaar.

Dat zogenaamde flexstuderen moet studenten meer ruimte geven om in hun eigen tempo een opleiding te doen. Als uitkomst voor bijvoorbeeld studenten met een handicap, mensen die een opleiding combineren met werk, een onderneming, het ouderschap een baan in de zorg en ga zo maar door.

Met de nieuwe regels kunnen zij straks letterlijk voor 40 euro per vak/studiepunt aan de bak. Plus, op deze manier betaal je alleen voor de vakken die je daadwerkelijk volgt, terwijl studenten met een voltijdopleiding nu standaard 2.000 pegels per jaar aftikken ongeacht of je alle vakken bijwoont.

Duurt nog even

Op dit moment gebeurt dat overigens al, studeren en dan betalen per vak. Sinds 2017 loopt er een pilot met een paar honderd studenten aan een aantal universiteiten en hogescholen in Amsterdam, Utrecht en Tilburg.

PvdA-kamerlid Kirsten van den Hul: “Er zat een jonge moeder bij, een mantelzorger, een beginnend ondernemer en een student die het niet zo breed heeft en daarom veel moet werken. Dat waren allemaal mensen die zeiden: zonder deze pilot was ik gestopt.”

Mocht het wetsvoorstel worden aangenomen, dan moet deze flexibelere manier van studeren in 2023 voor iedereen beschikbaar worden.