Jan Pier Brands: ‘Hou hem tussen de lijntjes en blijf vooral jezelf!’

Half Leeuwarden dat er toe doet is woensdagmiddag in Neushoorncafé voor de afscheidsreceptie van Jan Pier Brands. Hij is nu nog directeur van Neushoorn, maar vanaf 1 februari baas van Worm in Rotterdam.

De bedoeling is gewoon een feestje. Met goede muziek. Bier. Schalen patat. En mensen die wat betekenen voor Jan Pier of Leeuwarden. Wethouders, journalisten, de early gadgetadapter, de stadskunstenaar, kortom de crème de la crème van de Liwwadder cultuur- en mediawereld.

Voor Jan Pier in de rij

Het wordt echter niet het fuifje dat Jan Pier in gedachten heeft. Er wordt wel bier gedronken. Volop zelfs. Schalen patat gaan ook rond. En de band speelt harde en goede deuntjes. Maar in plaats van een beetje ronddwalen op zijn eigen feest, staat de ster van de avond uren gekluisterd aan de bar.

Aan het begin van de avond zoekt hij de bar op om een pilsje te bestellen. Als hij zich omdraait, schrikt hij van alle mensen die hem willen bedanken. Ze staan voor hem in de rij. De een heeft een fles wijn in de hand, de ander een groot kunstwerk.

Jan Pier ondergaat het geduldig. Staat wat onwennig in de spotlights te shinen, terwijl hij ondertussen rock ’n roll ademt. Met lange, strak naar achteren gekamde haren die over de opgeschoren zijkanten vallen. De grote bril, de vergrijzende baard, oprukkend borsthaar en hippe blouse, die pas voorbij zijn heupen ophoudt, maken het markante plaatje af.

Jan Pier 7

Geworteld in het Noorden

Het handjes schudden gaat niet van harte. Het is niet zijn meest favoriete habitat, maar hij moet het wel ondergaan. Al die mensen, jong en oud, studenten en verstokte Liwwadders, zijn voor hem gekomen. Om hem te bedanken en succes te wensen in Rotterdam.

Na uren beleefdheden uitwisselen kan hij eindelijk vrijelijk en ietwat anoniem rondstruinen. Met vrienden en oud-collega’s een biertje doen. Mijmeren over zijn tijd in 058. En met ons babbelen. Want wij hebben een filmpje gemaakt. Als bedankje.

In de video uiten enkele Liwwadder kopstukken en vrienden hun waardering voor Jan Pier (zie video boven). Die willen we laten zien. We hebben ook nog een klein presentje en enkele prangende vragen. Zoals: hoe kijkt hij terug op zijn tijd in 058 en kan de stad wel zonder hem?

Jan Pier is geworteld in het Noorden, vertelt hij. Sinds zijn studie in Leeuwarden is hij met van alles bezig. Voornamelijk in de culturele hoek. In Groningen. In Sneek. Maar vooral in 058. De stad waar volgens hem veel mogelijk is en die een enorme boost heeft gekregen na de komst van Academie Minerva.

Academie voor Popcultuur veranderde 058

“Je zag in 2003, toen ik terugkwam in Leeuwarden, dat er met de komst van die school de stad een beetje veranderd is. Die rare gemeenschap, ook al waren het in het begin maar veertig studenten, had impact op de stad. Er kwam een artistieke manier van denken Leeuwarden binnen.”

Er ontstond volgens Jan Pier vervolgens een mooie kruisbestuiving tussen een aantal goede locals en weirdo’s van Minerva. “Dat heeft de stad een andere kleur gegeven. Leeuwarden was voor mij niet zo’n hele aantrekkelijke stad. Er gebeurde niet zoveel, maar vanaf 2003 kwam er wat lucht in de stad.”

Neushoorn

Twee jaar geleden begint Jan Pier aan zijn job bij Neushoorn. Er is dan alleen nog maar een plan voor een cultureel centrum waarmee Leeuwarden een beetje de concurrentie met Oosterpoort in Groningen en Odeon in Zwolle aan kan gaan. Het mooie van de tijd bij Neushoorn is dat alles samenkomt.

“Alles wat ik de laatste elf jaar ben tegengekomen en heb geleerd in Leeuwarden, heb ik in die twee jaar Neushoorn gestopt. Alle ideeën die ik had, kon ik hier kwijt. Dat vind ik het mooie van Leeuwarden, dat die ruimte er gewoon is. Dat het kan.”

Neushoorn Jeroen van de Bovenkamp

Verschil met Rotterdam

Jan Pier gaat, ondanks dat ie verknocht is aan Leeuwarden, niet met pijn uit het hart weg uit. “Ik kan nog niet overzien of ik Leeuwarden ga missen. Misschien wel. Het voordeel van Leeuwarden en het Noorden is dat je vrij snel opvalt. Omdat de gemeenschap vrij klein is. Dat is in Rotterdam anders.”

Maar eigenlijk kijkt Jan Pier liever naar voren dan naar achteren. “Ik heb gewoon zin in het nieuwe avontuur. Worm is kleiner dan Neushoorn, maar wel alternatiever. Of in ieder geval artistieker. Ik denk dat die insteek nog beter bij me past dan Neushoorn.”

Nalatenschap

Jan Pier weg uit 058 is een gemis. Maar Leeuwarden kan prima zonder Jan Pier, volgens Jan Pier dan. “Er zijn hier een aantal hele goede mensen, zoals Sjoerd Bootsma, Eva van Netten en bijvoorbeeld Jamila Faber, de nieuwe stadskunstenaar. Allemaal lui die uit die Popcultuur- en WttV-hoek komen.”

JP (wij mogen hem zo noemen) denkt dat zij meer ruimte kunnen pakken als hij weg is uit Leeuwarden. “Ik ben niet eens zo benieuwd naar 2018, maar vooral naar de periode daarna. Wat is de rol van Neushoorn tegen die tijd? En kunnen deze culturele gangmakers het gedachtegoed van de mens als maker en speler uitbouwen?”

Tot slot

Tot slot heeft de markante Leeuwarder nog twee boodschappen voor Liwwadders: “Hou hem tussen de lijntjes, he. En blijf vooral jezelf. Dat is het allerbelangrijkste. Dat hoor ik ook van medewerkers hier, dat ze het heel fijn vinden dat ze hier een plek hebben waar ze zichzelf kunnen zijn.”

Video door Stefan Bleeker. – foto’s gemaakt door Jeroen van de Bovenkamp – tekst door Willem Groeneveld

Jan Pier Brands 1

Ga het gesprek aan ( comments)