Jacco de Boer blikt vooruit naar CH18: “Het laatste weekend van augustus is alles raak”

Culturele Hoofdstad, we kunnen er erg cynisch en kritisch over zijn, maar stiekem hebben we hier op de redactie heel veel zin in 2018. Wat je er ook van vindt, er gaat wel wat gebeuren in Leeuwarden en omstreken. Om alvast een beetje de lever op te warmen, blikken we vanaf nu elke week met een bekende Leeuwarder vooruit op CH18. Met als belangrijkste vragen: wat moeten we zien en waarom?

Deze rubriek kan maar bij een persoon beginnen. Jacco de Boer. Misschien wel de markantste Leeuwarder die er is, in zeer positieve zin. Een duizendpoot met vele talenten en gezichten.  Samen met Koen Haringa heeft Jacco Suksawat opgericht, om maar wat te noemen. Daarnaast is de Leeuwarder presentator en groot liefhebber van metalfestivals. Tegelijk gaat hij elke zondag trouw met het hele gezin in de bakfiets naar de kerk. De lange en wilde haren wapperend door de wind, stevig vastgehouden door de Wu Tan Clan-cap en keihard stoempen op de pedalen om de kater van een nachtje rocken in Asteriks weg te zweten, dat is Jacco in een notendop.

Duizendpoot

Tussen alle culturele activiteiten die hij in Leeuwarden en wijde omgeving organiseert of bijwoont, zetelt hij in het landelijke bestuur van het CDA. En sinds het prilste ideetje een van de grote kwartiermakers achter CH18, om maar een kleine greep te noemen uit de bezigheden van Jacco. Er zijn niet genoeg pixels voorradig om al zijn activiteiten op te sommen, die veelal worden bedacht en uitgevoerd vanuit een goed hart, een erg creatieve geest en een vleugje ijdelheid. Kortom de juiste man om deze rubriek af te trappen. Des te meer omdat zijn optreden bij de Nachtzoen op NPO de inspiratie vormt voor deze rubriek. In het interview blikt Jacco namelijk vooruit naar zijn hoogtepunt tijdens CH18.

CH18: laatste weekend van augustus

“Waar ik het meest naar uitkijk is het laatste weekend van augustus. Dan strijkt overdag en ’s nachts Royal de Luxe, een Franse theatergroep, neer in Leeuwarden. Die hebben enorme reuzen-marionetten bij zich. Die moeten echt met een kraan worden voortbewogen. Er moeten zelfs lantaarnpalen en vluchtheuvels worden weggehaald. Het is een voorstelling van drie dagen en je vergeet het nooit weer als je erbij bent. Het is onmogelijk om alles te zien. Ze treden in verschillende delen van de stad tegelijk op en de karakters gaan ook slapen ’s avonds om de volgende dag weer te ontwaken en verder te gaan met de voorstelling.”

Royal de Luxe is niet het enige evenement in het laatste weekend van augustus waar Jacco naar uitkijkt. “In dat weekend komt er ook een zwemmer aan in Leeuwarder de Elfstedentocht zwemt, dat is ook enigszins bizar. En in hetzelfde weekend is Psy-Fi. Achttienduizend hippies uit de hele wereld komen dan samen. Die gaan een natuurgebied in (Groene Ster) om te dansen. Ze hebben alles zo versierd en prachtig gemaakt met licht, dat de laatste keer dat ik er was dat ik dacht: ‘Ik ken dit gebied op mijn duimpje, maar ik weet niet waar ik ben.’ Die combinatie, van trippende hippies, enorme reuzen en een gast die de stad komt binnen zwemmen, daar kijk ik echt naar uit. Alles is dan raak.”

Wie moeten we volgens jou voor deze rubriek vragen? Drop je suggestie in de comments.

Ga het gesprek aan ( comments)