Dit is waarom het altijd harder waait bij de Achmeatoren

achmeatoren en stationsgebied

De Achmeatoren, één van de meest aanwezige iconen van ons prachtige stadsje. Maar de knetter hé, wat waait het bij dat ding altijd veel te ongelofelijk hard.

115 meter hoog is ‘ie. Zo nu en dan pleurt er eens een natuurstenen plaat van af, maar voor de rest
best wel een aardig ding. Tot je er langs moet lopen. Dan knalt er even windkrachtje tornado tegen je
bakkes.

Op dagen als vandaag is het nog erger. Het waait al bovengemiddeld hard en als je dan even een rondje Achmeatoren doet, moet je toch even een meter of vijftig pure storm trotseren om de stad te bereiken.

Als je dan in een hoek van vijfenveertig graden en je handen diep in je zakken de Sophialaan probeert te overwinnen, denk je maar één ding. Wat de fuck is hier nou helemaal aan de hand?

Je krijgt extra wind

Achematoren voor

Bereid je voor op wind. Veel wind.

Nou, dat zullen we je eens vertellen. Wanneer de wind op grote hoogte tegen een hoog gebouw blaast, kan de lucht niet verder en wordt deze naar alle andere richtingen gedwongen. Zo ook naar beneden, waar jouw arme lichaam zich bevindt.

Als de wind dan eenmaal beneden is, moet ‘ie vanaf de stoep ook weer een kant op. Opvallend vaak net tegen de richting in die jij op wilt. Het zij zo.

Je doet er niks aan. We happen simpelweg de wind van alle honderdvijftien meters die De Achmeatoren hoog is. Natuur, weet je wel.

Die toren op

uitzicht Achmeatoren

Foto: LF2018

Schijnt dat ze in Rotjeknor ook vaak last hebben van dit fenomeen. Veel erger waarschijnlijk ook,
want daar zijn de gebouwen nog hoger en ze hebben er meer van. Wat dat betreft zitten we hier nog best goed.

Je kunt trouwens ook die Acheamatoren beklimmen. De door Abe Bonnema ontworpen kolos is in het weekend open tot een uur of drie. Die ‘Abe Bonnema-Experience‘ kost je een schamele drie euro en geeft je een enorm uitzicht.

Met helder weer kijk je zelfs tot de eilanden. Leuk, maar als het zo hard waait als vandaag, krijg je ons met geen mogelijkheid die hoogte in.