Is het nu Zaailand of Wilhelminaplein? Een bord gaat verheldering brengen

Zaailand terras

Het is misschien wel het bekendste plein van Leeuwarden: het Zaailand. Of is het toch Wilhelminaplein? Een bord zal binnenkort op het plein verheldering brengen.

Officieel gezien is de weg die van de Mercuriusfontein tot de stadsgracht bij de Harmonie loopt, het Zaailand. Het aangrenzende plein is het Wilhelminaplein. Best verwarrend, zeker omdat iedere Leeuwarder met de benaming Zaailand, het Wilhelminaplein bedoelt. Snap je?

Buma vindt het ook verwarrend

The man, the myth, the Bumeister

Onze eigen Bumeister vindt het ook erg verwarrend. ‘Als geboren Fries weet ik niet anders dan dat het Zaailand heet,’ zei de man een aantal maanden geleden. ‘Als iemand de vraag stelt waar het Wilhelminaplein ligt, luidt het antwoord: je weet wel: het Zaailand. Noem het dan ook zo!’

Alleen klein probleempje, de naam ‘Wilhelminaplein’ ligt historisch gevoelig en veranderen is niet simpel, constateerde de gemeente al snel daarna. Het is “ingrijpend en onhandig”, aldus de gemeentelijke naamgevingscommissie. Alleen al de adreswijziging voor het Fries Museum en het Paleis van Justitie stuit op bezwaren. Jammer voor Buma en de rest van Leeuwarden.

Een bord gaat voor verheldering zorgen

Wilhelminaplein Leeuwarden Chillen

Een bord moet nu duidelijkheid scheppen. Daarop wordt straks de historie van het plein, die halverwege de negentiende eeuw ontstond bij het droogleggen van de oude Heerengracht, uitgelegd. Of het gaat zorgen dat de inwoners van 058 het plein voortaan bij de juiste benaming gaan noemen, is natuurlijk nog maar de vraag.