Interviewtje met Herman Brusselmans, want hij komt naar Neushoorn

Brusselmans Neushoorn LeeuwardenZaterdag 30 april staat Neushoorn in het teken van Glitter & Grammar. Het festijn zoekt de grenzen op tussen popcultuur en literatuur. Met een knipoog, zonder gedoe. Uit het hoofd, in je face. Met Joost Oomen, Kasper Peters, De Kift en Herman Brusselmans.

Jawel, Herman Brusselmans komt naar Leeuwarden. Kasper Peeters, stadsdichter van Groningen, Joost Oomen, ex-stadsdichter van Groningen, en de Kift, geboren in fanfare, gedoopt in punk en groot geworden in liefde voor muziek en poëzie, volgens de Volkskrant, komen ook. Maar vooral: Herman Brusselmans.

Brusselmans is een markante Belg. Een schrijver die regelmatig aanschuift bij de Wereld Draait Door en daar bijvoorbeeld een hilarisch gesprek voert met Georgina Verbaan over beffen. Maar vooral is hij schrijver van heel veel boeken. Want Brusselmans pent snel en publiceert gemiddeld twee boeken per jaar. Stuk voor stuk absurde cultboeken. Herman weet van het gewone iets ongewoons te maken.

Omdat Brusselmans naar Leeuwarden komt, mogen wij hem even kort telefonisch interviewen. Van die gelegenheid hebben we maar gebruik gemaakt, want zovaak komt het niet voor dat Brusselmans naar Leeuwarden komt en dat wij hem mogen spreken. Het is geen diepgaand interview geworden, maar toch leuk.


Brusselmans stelt zich eerst even voor aan de onwetende Liwwadder, want die zijn er ook vast. “Allé, ik ben een Vlaamse schrijver, die ook veel werkt voor tv. Daarnaast doe ik theater. En ik heb lang haar. Heel lang haar.” Op de vraag waarom hij naar Leeuwarden komt, volgt een kort maar krachtig antwoord: “Ik ga optreden. Neushoorn heeft mij uitgenodigd en ze betalen.”

De meesten kennen Brusselmans als schrijver of tv-persoonlijkheid. Maar hij doet dus ook theater. Wat hij precies doet op het podium? “Ik lees een paar stukjes voor uit mijn boeken. Maar de meeste stukken heb ik speciaal voor het podium geschreven. Het is een andere vorm van literatuur. Het zijn korte stukjes van maximaal tien minuten die zich goed lenen voor het podium.”

Schrijven is de core business van Brusselmans. Dat is wat hij het liefste doet tot diep in de nacht. Maar het theater bevalt hem ook goed. “Zo kom ik nog een keer buiten en zelfs een keer in Leeuwarden. Schrijven is leuk, maar na 70 boeken en heel veel columns is het ook wel eens goed om naar buiten te gaan.”

Tot slot stel ik een vraag waar collega Menno mee rondloopt. Menno heeft het niet zo op Brusselmans en vindt hem eigenlijk maar een mafkees die veel te veel aandacht krijgt. Daar kan Brusselmans wel om lachen. “Er zijn altijd mensen voor en tegen mij. Dat is zo in België als in Nederland. Daar doe ik niets aan. Ik ben benieuwd hoeveel liefhebbers er zijn in Leeuwarden. Ik heb er in ieder geval zin in.”

Meer informatie over Glitter & Grammar op Facebook.

Door Willem Groeneveld

Ga het gesprek aan ( comments)