“Instaslet en aandachtshoeren” – Studente van Minerva in Leeuwarden verovert internet

“Je bent een instaslet een aandachtshoer. Je weet heus wel wat ik bedoel. Kont naar achteren, borst vooruit. Like for like, daar ben jij op uit. Duizend likes in één minuut, das voor jou nog niet genoeg. Creepy of lief, maakt geen verschil. Want aandacht is wat jij wil.”

Mogen wij even voorstellen: Hanna van Koldam. Negentien jaar oud, woont in Makkum, studeert aan Minerva Academie voor Popcultuur in Leeuwarden en ze is maker van bovenstaande tekst. Het is het refrein van ‘Instaslet’, de absolute internet-hit van deze week. Op moment van tikken is ze op de Facebookpagina van Dumpert (waar ze nog maar drie uurtjes opstaat) 1400 keer gedeeld. Met meer dan 6.000 reacties en 14.000 likes, waarvan 11k hartjes.

Zomerhit van 2017?

Dan kun je al spreken van de zomerhit van 2017. Oké, toegegeven: dat laatste wordt meer gevoed door het Leeuwarder hart (dat toch wat harder klopt van trots) dan door muziekkennis en zo. Want Hanna woont (nog) niet in 058, maar ze komt hier wel graag en vaak, en studeert hier maar mooi wel eem aan een van de meest toonaangevende pop-academie’s van Nederland. Alle reden dus om Hanna te contacten, ook al is het laat in de avond.

Gelukkig zijn muzikanten zijn doorgaans nachtdieren. Het stereotype klopt in dit geval. De Makkumse is nog wakker en wil prima een interviewtje doen. Ze komt net van haar werk in Café Restaurant De Prins. Vanochtend werd haar video gedeeld op de website van Dumpert. Hoewel ze voor haar werk al doorheeft dat die hard gaat, is ze enorm verbaasd als ze uren later de impact checkt. “Hij staat gewoon op één in Dumpert Toppers. Wooooow, 225.000 keer bekeken. Alleen al op de site!…………”

Beetje bashen, beetje zelfspot

Ze is er letterlijk even stil van. Na enkele seconden excuseert de zangeres zich: “225.000 is maar een getal, iets abstracts, ik zat me even in te beelden hoeveel mensen dat zijn. Dat zijn gewoon meer dan twee keer alle inwoners van Leeuwarden. Wow. Dat is echt fucing veel.” Een rits vreugdekreten, waar een Dokkumer koorknaap de hik van krijgt, volgen. Totdat common sense weer indaalt. “Niet alles opschrijven haha, straks leest oma dit.”

Hanna heeft het liedje begin dit jaar geschreven voor een project op school. Ze zit in haar eerste jaar en is nog aan het aftasten. “Ik wilde heel veel verschillende dingen proberen, schilderen, tekenen, video en zingen. Ik kwam erachter dat ik cabaret ook heel leuk vond. Om cabaret en zingen te combineren heb ik het geschreven.” Zelfs de slechte luisteraar bespeurt wat afschuw, of in ieder geval gebash op de huidige tijdsgeest in de track. Dat klopt, beaamt Hanna.

* Artikel gaat verder onder de video

I call this song trumped #songwriting #ukulele

Een bericht gedeeld door Hanna (@dikkehanna) op

“Het is een beetje haten, maar ik wil slut shaming niet promoten of zo. Integendeel. Het is net zo goed zelfspot. We pochen allemaal op sociale media” Ondanks dat we inderdaad allemaal willen shinen op in Facebook en Insta, wil ze het niet de spiegel van een generatie noemen. “Dat is een te zware term. Alles is al zo heftig en serieus tegenwoordig.” De tekst is ook geen veroordeling, benadrukt ze. “Iedereen moet vooral doen waar die zin in heeft. Ga jij lekker met je tieten op internet, schrijf ik wel een liedje.”

Cabaret

“Het is vooral ouwehoeren en om te lachen.” Want humor relativeert, weet de artieste in de dop. “En het verbindt, is ook erg belangrijk” Dat vinden haar klasgenoten, de eerste aanschouwers van de internethit to be ook. Maar die zijn tegelijk wat terughoudend. “Die vonden Instaslet wel leuk, maar dachten dat het in een andere setting beter tot zijn recht kwam.” Van de week pleurt ze het liedje, nadat het een tijdje stof lag te happen op de harde schijf, dan ook met de nodige twijfel op haar Instagram.

Snel na publicatie vraagt een vriend of ze hem op Facebook wil plaatsen. “Hij wilde het doorsturen naar een maat van hem.” Eenmaal op Facebook gaat het hard. “Normaal haal ik ongeveer 300 views, deze zat heel rap op duizend. Daarom dacht ik: ‘Whatevvaa, ik stuur hem op naar Dumpert.'” Met behoorlijk veel succes dus. De topper van de dag, heel veel shares, tags, likes en vooral heel veel lieve en toffe reacties, wat vaker niet dan wel zo is op Dumpert. Dan heb je wat goeds gedaan, dan sta je in de picture.

Instaslet versus studie

Daar is ze nog steeds beduusd van. En het zorgt voor zorgen “Ik hoop niet dat ik morgen door veel meer media gebeld word. Daar heb ik geen tijd voor. Ik moet over twee weken 48 studiepunten hebben. Dat zijn er nog maar 45.” Hoewel de opleiding vast blij is met dit succes, heeft ze er voor de punten weinig aan. “Ik had hier een officieel project van moeten maken, dan was het goed. Maar uiteindelijk wil ik mijn brood verdienen met kunst en popcultuur, dan heb ik media ook wel een beetje nodig.”

Ofwel: Hanna komt er wel. Grappig, creatief, goede stem, muzikaal en brutaal. Meer van haar zien of horen? Check dan haar Instagram of de soundcloud hieronder van het lied Weird. Gezongen door Hanna en Sebastiaan Gravenstijn, met wie ze een band wil beginnen. De sound is compleet anders dan het die van de internet-hit. Zonder ruis, perfect geluid, lekker deuntje, goede teksten en een uitstekende soulstem wat resulteert in gewoon keigoede R&B uit Leeuwarden.

Door Willem Groeneveld

Ga het gesprek aan ( comments)