Insta-account ‘Echte Friezen’ licht opmerkingen van racistische Friezen uit

Onlangs stuitten wij op het opvallende Instagram account ‘Echte Friezen!’. Dit account licht racistische comments uit, die onder andere bij ons in de reacties op de socials verschijnen.

Dat racisme nog altijd aan de orde is, is geen geheim. De afgelopen weken ging ’t neet bij ons in de comments op de socials. Onderwerpen over Black Lives Matter en Zwarte Piet waren de aanleiding voor vele heftige en schrikbarende reacties waar ook wij van opkeken.

Gelukkig zijn er ook altijd mooie en warme reacties te lezen, maar de harde woorden vliegen je om de oren. Onder een facebookberichtje durft iedereen altijd wel een ander pijn te doen en wat kun je er nou helemaal aan doen?

Echte Friezen! geeft geen fuck en plaatst racistische comments met foto van plaatser

De oprichters van Echte Friezen! hebben het er niet bij bij gelaten. Op de pagina, die sinds 15 juni online is, plaatsen zij sinds dien diverse screenshots van racistische comments die verschijnen onder publicaties van Friese media.

Daar blijft het echter niet bij. Bij de schermafbeelding van de comment wordt vaak ook een uitvergrootte foto van de plaatser geplaatst. Zodat iedereen even weet wie toch die Feddy is, die vindt dat je naar Afrika moet verhuizen als je tegen Zwarte Piet bent. Pijnlijk wel.

Eens online, altijd online

Of je het er nou mee eens bent, of niet. Een stukje bewustwording is de pagina zeker. Publieke uitspraken op social media kunnen door ieder worden opgepakt, zowel met goede als slechte bedoelingen.

Het voelt altijd zo anoniem, maar dat is het niet. Je bent gewoon zichtbaar en je woorden komen gewoon aan. Denk daarom altijd goed na voordat je iets de wereld in stuurt, voor je het weet hang je aan een publieke schandpaal.

P.s. Als je dan toch op Insta bent, volg ons dan ook meteen ‘ff. Vinden we leuk.