In DORP werk je deze zomer tien dagen zelf aan duurzaamheid

Zin om zelf je handen uit de mouwen te steken voor een betere wereld? Deze zomer kun je dat tien dagen doen in DORP, het innovatielab van Welcome to The Village.

DORP is supervet. Tien dagen lang op De Groene Ster werken aan brutale ideeën, concepten en prototypes, om ze aan het einde te testen op Welcome to The Village. Dat doe je natuurlijk niet alleen.

In totaal starten op 13 juli niet minder dan 150 studenten, kunstenaars, wetenschappers en ondernemers in projectteams aan hun eigen uitdaging. Je kunt het zo gek niet bedenken, of in DORP wordt er wel aan gewerkt.

Vette projecten mislukken soms

innoveren tijdens dorp

Een DORPeling werkt hard aan zijn project

In eerdere edities werd er bijvoorbeeld een kartonnen tent gebouwd. Die kartent zie je tegenwoordig wel vaker. Begon dus op DORP. En er waren modulaire meubels, prima te nassen insectenburgers en vorig jaar klooide er ook een team met een soort van drijvende schoenendoos.

Niemand weet wat het ding was, maar dat geeft ook niet. Volgens de organisatie is het juist de bedoeling dat er af en toe wat mis gaat. ‘Want als alles goed gaat,’ hoor je ergens in een promo, ‘dan is het niet innovatief genoeg.’

Is dat dan een vrijbrief om maar lekker aan te kloten? Nee, zeker niet. De innovaties, experimenten en uitvindingen moeten namelijk wel bij gaan dragen aan de circulaire economie die Nederland in 2050 wil zijn.

Een circulair festival in 2022

Zagen op DORP

Handen uit de mouwen en mooi weer. Wat wil je nog meer?

In een circulaire economie gebruik je nooit teveel water, komt al je stroom en energie uit hernieuwbare bronnen en wordt elke gram afval gebruikt als nieuwe grondstof. Superduurzaam, en zo.

Bij het festival Welcome to The Village vinden ze dat ze daarin het voortouw moeten nemen. Als je dit soort dingen aan de overheid laat, komt er immers nooit wat van. Dus het festival wil in 2022 zelf helemaal circulair zijn.

Om te kijken hoe dat dan moet en wat je daarvoor moet doen, is DORP uitgevonden. Een levend laboratorium, wordt het genoemd, waar de eerste stapjes naar die duurzame toekomst worden gezet.

Inschrijvingen voor DORP 2018 open

DORP open voor inschrijvingen

En jij kunt daar dus aan mee doen, want DORP heeft deze week de inschrijvingen voor de editie van 2018 geopend. Dat betekend dat je een project kunt aanmelden, of DORPeling kunt worden.

Je gaat dan op 13 juli aan de slag in jouw team om zo’n project aan te pakken. Misschien doe je onderzoek, bouw je een mobiel energy-grid of weet je van urine een prima milkshake te maken. Je weet het niet.

Een week later, wanneer Welcome to The Village begint, ga je de resultaten van jouw werk testen op het festival zelf. Daar ben je dan ook gewoon bij; je weekend ticket is geregeld.

Hoe dan ook, enorm tof. Als je DORP dit jaar wilt meepakken, dan kun je naar de website om je in te schrijven. Daar vind je ook veel meer info wat het betekent om onderdeel te zijn van dit innovatielab.

Ga het gesprek aan ( comments)