Ik onderging mijn WttV-ontmaagding en het was alleen maar leuk

WttV op vrijdagavond - foto: Ruben van VlietAl jaren word ik door Leeuwarder vrienden uitgenodigd, nee zelfs verplicht, om Welcome to the Village te bezoeken. Al die keren heb ik bedankt, daar heb ik nu spijt van.

Dit jaar is de eerste keer dat ik me onderdompel in WttV. Van vrijdag tot en met zondagavond laat ben ik op het festivalterrein. Alleen slapen doe ik er niet, dat doe ik in Leeuwarden. Vlakbij, denk ik. Want Leeuwarden is niet zo groot. De eerste pijnlijke vergissing.

Ik zat fout

Het is een barre tochtvanaf het festival naar mijn tijdelijke huis. Zeker als het nodige gerstenat de lever teistert en het cognitieve vermogen beïnvloedt. Uren ploeter ik voor mijn gevoel op de fiets van collega Annemarie. Een kleine damesracefiets. Veel te fragiel voor mijn brute dronkenmanskracht en overgewicht.

Bij elke hark op de pedalen vrees ik de fiets aan gort te trappen. Niet echt tof, zeker niet omdat ik het hele weekend in haar huis mag crashen. Daarom laat ik na de eerste nacht de fiets staan en pak ik de bus en taxi terug. Niet dat het achteraf heel veel tijdwinst heeft opgeleverd, maar daarover later meer.

Eerst het festival. Daar gaat het om. Welcome to the Village. Het ultieme dorpsgevoel. De plek waar je van tevoren al heimwee naar hebt. De spot waar je pardoes verliefd op wordt en met een portie liefdesverdriet weer afscheid van neemt. Dat wordt mij altijd verteld.

En dat is wat ik altijd naast me neerleg. Want heel Leeuwarden lijkt betrokken te zijn bij het festival en waar je bij betrokken bent, wordt automatisch heel leuk. Misschien wel leuker dan het echt is. Iets met een gekleurde bril. Maar damn, ik zat heel fout.

WttV

Ons kent ons – ons is ons

“Ik zie de Achmeatoren langzaam uit de achteruitkijkspiegel verdwijnen. Ik mis Leeuwarden nu al een beetje.” app ik een collega als we de N355 verlaten en richting snelwerg koersen. Nooit gedacht dat ik ooit zoiets zou appen. Maar ik meen het. “Ik begrijp ineens wat je bedoelt.”

Welcome to the Village maakt de ambitie ‘een plek waarnaar je vooraf al heimwee naar hebt’ waar. Dat wordt vrijdagmiddag bij het enteren van het terrein direct duidelijk. Het is groots en weids opgezet zonder in te boeten op het kleinschalige, gemoedelijke, gezellige en dorpse gevoel.

Alle lagen lopen rond. Hippe hipsters en kortpittigen, studenten en opa’s, gezinnen en straatschoffies, alles krioelt overal en zonder problemen door elkaar. Wat opvalt is dat iedereen met een glimlach rondloopt. Zelfs de helden die de prullenbakken legen. Toch niet het meest aantrekkelijke vrijwilligersbaantje.

Dat komt door het intieme ons kent ons en ons is ons-gevoel dat WttV oproept. Doordat alle burgemeesters, maar ook alle bezoekers, als gastheer optreden. Doordat het plezier en de liefde voor het festival overal zicht- en voelbaar is. Daar word je als bezoeker in meegezogen. Daar word je mee besmet.

WttV opa

Alles goed, van muziek tot setting

Dan heb ik het alleen nog maar over de setting, de romantiek, de sfeer. Nog niet eens over het indrukwekkend mooie terrein, over het prachtige licht dat ’s avonds als een betoverende deken over Welcome to the Village valt. Het is een warm bad. Een feest van natuurschoon. Een orgie van inspiratie, genot en flaneren.

Door alle bekenden uit Leeuwarden, maar ook uit Groningen (verrassend veel zelfs), die ik tegenkom, heb ik helaas geen tijd om in een andere belangrijke pijler van het festival te duiken: kunst, innovatie, duurzaamheid en meer van dat. Het enige dat ik weet is dat het speciale en biologische WttV-bier verdomd lekker is.

Uiteindelijk draait een festival om de muziek. Al die poespas en aankleding is leuk, maar zonder vette bands geen heimwee. HEIMWEE! Godver, wat heb ik een hoop goede acts gezien dit weekend. Zoals Hypochrist­mutreefuzz. Nog nooit van gehoord, maar volgens bevriende kenners een van de dikste bands van WttV.

Ze sluiten de vrijdagavond af op podium Ravenswoud, heel idyllisch aan het water gelegen. Maar wat er uit de boxen tettert, is allesbehalve idyllisch. Het is een dikke bak herrie. In de verte heeft het wel wat van de White Stripes, maar dan nog vuiger. Of zoals collega Teo zegt: “Het is ranzigheid tot in de perfectie.”

Hypochrist­mutreefuzz WttV

Hypochrist­mutreefuzz – door de tl-bakken krijg je zulke plaatjes

Ranzigheid tot in perfectie: Hypochrist­mutreefuzz

“Alsof je een enorme klootzak op zijn bek slaat. Deze band is het moment van impact, dat je vuist het jukbeen raakt. Dat je weet dat je te ver bent gegaan, maar dat het je koud laat omdat wraak zo geil voelt. De zanger is jaren opgesloten in de kelder, toen ie er uitkwam heeft ie zijn eerste album gemaakt. Dat komt er allemaal uit nu.”

Wat tof is aan Hypochristmutreefuzz is de performance. Heel basic. Het is pikkedonker op het podium. De enige lichtbronnen zijn de kleine tl-bakken die de drie bandleden op hun instrument hebben geplakt. De zanger heeft hem om zijn keel hangen en zwaait er ruig meer rond. Het levert, zeker in combi met de raggende gitaren, een bizar tafereel op.

Op zaterdag treedt een van mijn helden op. De komende passages zijn dan ook totaal niet objectief, maar eerder een ode aan een van de weinige Nederlandse artiesten die zijn kop boven het maaiveld uitsteekt. Die zijn tracks en podium niet alleen gebruikt voor zoetsappigheden, maar ook om mensen een boodschap mee te geven. Fresku.

Hij staat een half uur ingepland. Veel te kort, vindt hij zelf ook. Maar Fresku heeft schijt. Hij doet gewoon een show van bijna een uur waar de energie, verbroedering en liefde van afspat. Dat komt door zijn goede teksten, zijn vileine en maatschappijkritische raps, zijn humor, zijn opzwepende tracks, maar vooral ook door de band.

Fresku - WttV

Fresku gefotografeerd door Jeroen van de Bovenkamp

Fresku hartje Leeuwarden hartje Fresku

Op grotere podia, zoals WttV, treedt Fresku op met erg goede muzikanten. Waardoor het lijkt alsof de Nederlandse versie van The Roots op het podium staat. Door deze toevoeging is Fresku nog muzikaler, met als gevolg dat ook de niet hiphop-liefhebbers onder de indruk zijn en losgaan op het grote veld.

Fresku’s boodschap slaat aan, maar zijn show slaat nog meer aan. Iedereen schreeuwt, host, springt en danst. Vooral op de hardere echte hiphopnummers als ‘Kutkop’, ‘Fuck you Fresku’ en ‘Hedde gij drugs op’. Maar ook tijdens gevoeliger platen als ‘Nooit meer terug’ en ‘Twijfel’ krijgt hij het veld mee.

Leeuwarden omarmt Fresku, maar de Eindhovenaar heeft 058 ook omarmd. Hij verklapt voor het optreden dat hij eraan denkt om een clip op te nemen in Leeuwarden. In de Blokhuispoort. “Een heel vet gebouw, met hele fijne mensen die er werken en hun ding doen.”

Na Fresku is het feest in de tent van Grote Gast, waar een niet zo hele goede dj staat. Althans, na een uur discohits is het wel weer tijd voor een portie techno waarmee ik de tent ben ingelokt. Maar helaas, geen techno. Wel weer een bijzondere terugtocht naar huis met de zoveelste vergissing.

WttV

Foto door Jeroen van de Bovenkamp

Karma

De fiets staat bij Hoekstereind. Daar heb ik de bus gepakt naar WttV. Samen met vrienden word ik door de taxichauffeur rond vier uur afgezet bij de nachtelijke eettent in de Grote Hoogstraat. Helaas komen we nergens meer binnen voor een borrel, dat is voor Groningers toch een beetje een teleurstelling. Zijn we niet gewend.

Maar boeien. Lekker slapen wel. Dronken en stoned genoeg. “Hoekstereind is die kant op,” zegt een van de vrienden. Ik volg zijn commando gedwee, hij is tenslotte de Liwwadder, maar besef een half uur later dat ik ergens verkeerd ben gelopen. Volgens Google Maps ben ik helemaal aan de andere kant van de binnenstad.

Die is dan ineens best groot. Veel groter dan ik regelmatig plagend tegen collega’s zeg. Tot het ochtendgloren en begeleid door vroege fluitende vogels dwaal door Leeuwarden. Karma is een kutwijf. Nooit zal ik weer zeggen dat het allemaal zo klein is. Leeuwarden is zo groot dat ik pas anderhalf uur later (zo rond vijf) eindelijk mijn tijdelijke bed heb gevonden.

Omdat ik die ochtend al met een enorme kater ben opgestaan, app ik collega Liselot voor het slapen dat ik de volgende dag waarschijnlijk de trein terug naar Groningen pak. Dat ik er wel klaar mee ben. De regen. Het sjouwen. De alcohol. Het lijf is op en zwakker dan de geest. Maar dan, de volgende ochtend: ZON!

WttV

De ultieme zondag op WttV

Eindelijk het beloofde stralende weer. Het ingrediënt dat WttV echt tot wasdom laat komen. Even later sta ik weer op het terrein. Wat een genot. Er is geen betere plek om uit te brakken dan hier en nu. De dag vliegt voorbij, terwijl de ene na de andere bekende afhaakt en aftaait, blijf ik hangen tot het einde. Just can’t get enough.

My Baby is pas laat en te goed om te missen. 2ManyDJs ook. En kanonne, het moment dat zondagavond de zon voorzichtig ondergaat en het festivalterrein voorziet van een gouden gloed, van een gouden randje, dat krijg ik voorlopig niet meer van mijn netvlies. De piep uit mijn oren is ook nog niet weg. En de gure hangover duurt nog wel een paar dagen.

Maar het is het allemaal meer dan waard geweest. De nachtelijke ploetertochten door Leeuwarden. Het harken op de fragiele fiets. De piep. De katers. De spierpijn in mijn benen van al het struinen. Het opofferen van alle andere werkzaamheden dit weekend. Nu al heimwee naar 2017.

Door Willem Groeneveld – bovenste foto is gemaakt door Ruben van Vliet

WttV

Ga het gesprek aan ( comments)