HOT or NOT: het 2018-lied en video ‘Seis Oere Thús’

Als Culturele Hoofdstad van het jaar onzes heeren 2018, hebben we zelfs een heel eigen lied. Nynke Laverman zingt dat je ‘Seis Oere Thús’ moet zijn. Dat is Fries voor dat je zes uur thuis bent.

Toen we in Friesland allemaal nog buiten speelden zolang de zon het toeliet, was het gebruikelijk dat onze moeders vanuit de schemerverlichtte keukens riepen hoe laat we thuis moesten komen.

Net voor we de achterdeuren dichtsloegen om richting het voetbalveld te rennen, hoorden we dan nog net dat om zes uur de aardappelen, groenten en met een beetje geluk een stukje draadjesvlees met dikke jus op ons zouden wachten.

En dan gingen we de hele middag spelen. Aaaaah, jawel. Het Friese platteland. Leuk was dat.

Seis Oere Thús

Nynke Laverman Seis Oere Thus

Nynke Laverman wil dat je om zes uur thuis bent.

Dat stukje weemoed klinkt door in het liedje Seis Oere Thús, het officiële CultureleHoofdstad-lied. Laat dat soort emotie maar aan Nynke Laverman over. Met haar liefde voor de Portugese Fado, weet ze als geen ander hoe heel veel heimwee hoort te klinken.

Het arrangement is lekker bombastisch en doet dankzij het episch klinkende Noord Nederlands Orkest regelmatig denken aan Iron van Woodkid. Serieus, luister dat en geef ons eens ongelijk.

Alleen had van ons dat kinderkoor in het refrein niet gehoeven. Misschien wat sneu voor de mensen die hun stem leenden voor deze kakofonie, maar hier had wel een autotunetje overheen gemogen.

Het liedje is trouwens helemaal mienskip en je wordt aangemoedigd om zelf ook een covertje op te nemen. Via deze website van Culturele Hoofddinges zijn allemaal vertalingen en toolkits te vinden om zelf helemaal los te gaan.

Of het wel of niet wat is

Nou, leuk. Nu kunnen wij met onze beperkte kennis van toonladders wel allemaal dingen gaan roepen over dit liedje, maar wat vindt de Mienskip er nou eigenlijk van? Is het wat, die stem van Nynke, of is man’s not hot?

En die video, wat vinden we daarvan? Een ginger met een wereldbol, is dat wel genoeg Liwwadden? Je ziet helemaal nooit een keer de Oldehove, precies nul fonteinen en ook geen enkele hooligan in een Cambuur-shirtje die een kroket bij Snackbar ’t Vliet bestelt. Is dat wel genoeg respect voor de stad?

Weten wij veel, jij zegt het. Mag het officiële clublied van CH2018 blijven, of sturen we het riedeltje om zes uur naar huis?

Ga het gesprek aan ( comments)