Hongersnood dreigt voor stadsduiven: ‘Het wordt een massaslachting’

duiven

Het zijn barre tijden, voor ieder mens. Maar ook de ‘wilde’ dieren in de stad hebben het moeilijk. Doordat er veel minder mensen op straat zijn en er minder geconsumeerd wordt, is er voor hen veel minder eten.

De pleinen en straten liggen er verlaten bij. Geen rijen voor de friet- en viskramen. Geen massaconsumptie op het terras. Dat is slecht nieuws voor alle ondernemers, maar ook voor de dieren die leven van de kruimels en patatjes die op de grond vallen. Zo hebben stadsduiven het nu erg moeilijk.

Waar zijn alle duiven???

Duiven dreigen te verhongeren

Zo pittig zelfs dat een Duitse dierenrechtenorganisatie waarschuwt voor de gevolgen van de coronacrisis voor stadsduiven. Er dreigen duizenden duiven te verhongeren, aldus Leonie Weltgen van de Duitse Dierenbescherming. Dat komt mede door de koppigheid van de duiven.

“Omdat duiven zeer gehecht zijn aan hun standplaats, verlaten ze de binnensteden niet”, legt Weltgen uit aan Express. Volgens de expert is het nu extra nijpend. “Het is broedseizoen en dus zullen ook veel jonge duiven wegens voedselgebrek in hun nesten overlijden.”

Verantwoordelijkheid

Veel Leeuwarders haten duiven, dat begrijpt de expert. Maar: “Dat de dieren nu op een ondraaglijke wijze aan hun einde komen, mogen de steden niet toestaan. De voorouders van de stadsduiven werden ooit door mensen gefokt. We hebben dan ook een speciale verantwoordelijkheid.”