Hoe zit het met de brandveiligheid van studentenhuizen? – deel 2

brandveiligheid
Zoals beloofd deel 2 van ons onderzoek naar brandveiligheid in studentenhuizen. Nu meer over de rol van de gemeente en wat er de afgelopen 3 jaar allemaal is gebeurd.

Steekproeven

De gemeente heeft de afgelopen jaren steekproeven gehouden bij woningen die boven winkels liggen. Gisteren werd dat onderzoek gepresenteerd. Check hier het hele onderzoek brandveiligheid.

Maar we vatten het ook even voor je samen. Uit de resultaten blijkt dat bij maar bij 9 van de 10 van zulke woningen de scheidingswanden niet aan de minimum eisen voldoen.

Deze wanden moeten rookverspreiding voorkomen, dus dat is best wel belangrijk. Als deze bijvoorbeeld van brandbaar materiaal zijn gemaakt, heb je minder tijd om weg te komen. De rook verspreidt zich dan veel sneller.

Daarnaast weten bewoners vaak niet hoe het staat met de brandveiligheid in huis, en wordt bij een verbouwing of verhuizing vaak klakkeloos aangenomen dat alles oké is. Die voorlichting, voor huurders en verhuurders, zou veel beter kunnen.

Er wordt bij een verbouwing of verhuizing vaak klakkeloos aangenomen dat alles oké is

Ook zijn brandmelders vaak niet juist geplaatst, zodat ze niet op tijd waarschuwen en kan de brandweer huizen vaak moeilijk vinden. Dat kost tijd, en dat is in geval van brand juist van levensbelang.

Als je wel hebt nagedacht over brandveiligheid kun je ook verrast worden, als je slaapt bijvoorbeeld. Als de huizen zo hutjemutje staan, kan er weer een moeilijk beheersbare brand uitbreken, zoals op de Kelders.

Er werd enkel gekeken in huizen waar gemakkelijk brand kan ontstaan. Panden die alleen via de voordeur te verlaten zijn, oude woningen van hout en gebouwen waar de brandweer lastig kan komen.

“De meeste studentenpanden zijn oud en staan in de binnenstad. Nieuwe huizen zijn vaak al brandveiliger”, zegt Nick Kits van de brandweer.

Buiten de boot

In 2015 en 2016 werden er ook 61 steekproeven gehouden in studentenhuizen. Lees: woningen waar sprake is van kamerverhuur (met meer dan vijf mensen).

Het bleek dat er in de bezochte huizen bij grofweg de helft iets mis was met de vluchtwegen en het aanwezige blusmateriaal.

Er wordt dus meer toezicht gehouden in studentenpanden, maar lang niet alle studentenhuizen komen in aanmerking voor de steekproef. Want laten we eerlijk zijn, niet alle studenten wonen in een groot en gezellig verenigingshuis met zijn tienen.

Als je minder dan vijf huisgenootjes hebt is het de verantwoordelijkheid van de bewoners en de verhuurder zelf en wordt het wettelijk niet nodig gevonden af en toe een blik achter de deur te werpen.

Ruark Kroon van het IBOS zou graag zien dat er door de brandweer in elk geval alle grote studentenhuizen controleert, niet alleen de sporadische steekproeven. “We weten welke panden vergunningen hebben voor kamerverhuur, je hoeft alleen een lijst uit te printen.”

“We weten welke panden vergunningen hebben voor kamerverhuur, je hoeft alleen een lijst uit te printen

Ook eigenaar van het pand op de Kelders waar Idsart om het leven kwam, Wyb Feddema, vindt dat er beter  gekeken moet worden naar het beleid rond studentenhuizen. “Dat moet veranderen. De grote panden waar veel mensen wonen en waar de keuken wordt gedeeld zijn het gevaarlijkst.”

De gemeente, de brandweer en het huurteam Leeuwarden doen steeds meer aan voorlichting. Je hebt ze vast wel eens bij de NHL gezien of bij de introductieweek.

“We gaan in gesprek met eerstejaars en proberen met leuke acties een stukje bewustwording te creëren”, zegt Nick van brandweer Fryslan.

Maar het blijft lastig om echt alle woningen in de binnenstad brandveilig te maken. Alles controleren kost nou eenmaal geld en mannetjes. “Dan zou je alle kamers en panden opnieuw moeten keuren. En daar moet capaciteit en geld voor zijn”, zegt Friso Douwstra van het CDA.

Zelf verantwoordelijk voor brandveiligheid

Hij drukt studenten op het hart vooral melding bij de gemeente of het Huurteam Leeuwarden te maken als er dingen niet zijn gefixt. “Alleen dan krijgen we een goed beeld van het probleem en kunnen we stappen ondernemen.”

Friso benadrukt dat verhuurders altijd aansprakelijk zijn. Ook Jan-Kees van de brandweer roept studenten op zelf actie te ondernemen “Net als dat je moet melden wanneer je fiets is gestolen.”

Om de wensen van studenten duidelijk te maken is het IBOS bezig met plannen pitchen bij de gemeente. Karen Vasbinder van de VVD vindt dat een goeie zaak. “Studenten moeten dit probleem zelf aankaarten, dan kunnen we kijken of er dingen niet kloppen.”

Toch blijft het lastig als je huisbaas het er bij laat zitten, zoals bij Sophie en haar huisgenoten. “Studenten moeten soms meerdere keren vragen en maanden wachten tot een huisbaas actie onderneemt. “Het moet vaak uit de studenten zelf komen”, zegt Ruark.

En zo gaat het wel vaker. Het moet weer uit de studenten zelf komen. Zou het niet een goed idee zijn om af en toe te kijken hoe het met de brandveiligheid is? Om mensen voor de rest van hun leven iets te leren?

Door Mirte Maria Schipper
Foto’s door Mitch de Pon

Ga het gesprek aan ( comments)