Hoe de presentatie van Culturele Hoofdstad een kantelpunt is

Culturele Hoofdstad 2018

Over het feestje Culturele Hoofdstad is het makkelijk piesen. Sinds de programmapresentatie van gister, hebben wij er zelfs zin in.

Veel geld, elitaire piefen, veel minder sponsoren dan verwacht, van 4 miljoen naar 1,4 miljoen bezoekers en directeuren die onder schimmige voorwendselen afstappen. Jup, niet alles gaat goed in de voorbereiding.

Ook raadselachtig aan het geheel is de naam. Culturele Hoofdstad Leeuwarden, CH2018, Leeuwarden-Friesland-2018, KH2018, Culturele Hoofdstad Friesland of Oranjekoek Boppe 2018, we hebben ondertussen geen idee.

Hoe dan ook, na jaren voorbereiding, rumoer en mienskips die iepen zijn, is het er al gewoon bijna. Een dag of honderd, dan gaat #CH2018 echt los. Tijd voor een programmapresentatie.

Warme snert op een koude avond

culturele hoofdstad 2018

Die was best oké. Niet geweldig. Daarvoor was het net een tikkeltje te kneuterig. Het 2018-lied bijvoorbeeld, daar kunnen we het later nog wel eens over hebben.

Er was snert met roggebrood. Dat was lekker. Als volledige maaltijd nét te weinig en dus sta je halverwege de presentatie die net iets te lang duurt in de kou met een halflege maag.

Of halfvol. ’t Is maar hoe je het ziet. Want het was ook wel weer leuk, die hele presentatie. Er was tenslotte confetti, geschreeuw en een gedicht dat werd ondersteund met een trompet, waardoor het hele plein terecht doodstil was.

Zoals het een open gemeenschap betaamt mochten heel veel mensen ook even een zegje doen over hun project. Dat ging dan verspreid, staande op een ladder en de een deed het beter dan de ander. Zo kregen we gister voor het eerst een beetje een inkijkje in wat er volgend jaar allemaal gaat gebeuren.

Projecten als een autovrije week in heel Friesland, kinderen die circusles krijgen en voormalig Oerol-eindbaas Joop Mulder die met Sense of Place de hele Waddenkust onder handen neemt, geven een indruk van hoe veelomvattend Culturele Hoofdstad 2018 eigenlijk kan worden.

Wij hebben er wel zin in

joop mulder ch2018

Het knappe van wat we gisteravond zagen, is dat CH2018 opeens klopt. Waar het de afgelopen jaren nog wel eens leek alsof er achter de willekeurige projecten geen enkel idee te ontwaren was, klikte het programma voor onze ogen in elkaar alsof was het een gecompliceerde puzzel.

In alle projecten steekt zo een bepaalde ambitie, die er vooral op is geënt om te laten zien dat Friesland en Leeuwarden awesome plekken zijn, waar awesome mensen leven, die awesome dingen laten gebeuren.

Het was een presentatie waaruit oprecht enthousiasme spreekt, verwachtingen die tastbaarder zijn dan hoop en liet zien dat Culturele Hoofdstad de potentie heeft om, hoe uitgekauwd de frase ook klinkt, de inwoners van deze provincie met elkaar te verbinden.

Zelfs de zuurste zuurpruim kan er na deze presentatie niet meer omheen dat 2018 best wel eens een heel tof jaar kan gaan worden. Herstel, 2018 gaat gewoon een heel tof jaar worden. Wij zijn alvast #team2018.

Het hele programma van Culturele Hoofdstad vind je hier. Het heel erg coole boekje dat erbij hoort, haal je bij het Infocentrum in de Blokhuispoort. De fotootjes hebben we gejat van de Facebookpagina van CH2018 en zijn gemaakt door Imazzo en Ruben van Vliet.

Door Henk Rigter.

Ga het gesprek aan ( comments)